Koncentrácia na americkom akciovom trhu dosahuje rekordné úrovne

NYSE (NBCnews.com)

Trhová kapitalizácia 25 najväčších firiem sveta dosiahla 19,7 bilióna USD a ich akcie zarobili v tomto roku investorom, ktorí vsadili na tento tematický kôš akcií (s názvom Mega caps), 37 %. Niektorí trhoví komentátori preto hovoria, že akciový trh dosiahol svoj vrchol. 

„Väčšinu roka sme hovorili, že sa investorom oplatí investovať do tohto koša akcií (s názvom Mega caps), nakoľko tieto spoločnosti dokážu vďaka svojej trhovej sile lepšie premietnuť infláciu do cien a preniesť ju tak na svojich zákazníkov. S rastúcimi inflačnými vyhliadkami to platí ešte viac, nakoľko tieto spoločnosti dosahujú vysoký rast výnosov (20 % za posledný rok) a neuveriteľnú stabilitu prevádzkových marží,“ hovorí analytik Saxo Bank Peter Garnry. Analytici zostávajú preto naďalej pozitívni ohľadom vývoja tohto akciového koša, keď cieľovú hodnotu vidia o 13% nad súčasnou úrovňou.

Spolu s tým rastie koncentrácia na americkom akciovom trhu. V súčasnosti dosahuje kombinovaná trhová kapitalizácia piatich najväčších firiem až 21,6%-ný podiel. Za doterajší rekord sa považoval rok 1977 s 18%, kedy najväčšou spoločnosťou bola IBM s podielom okolo 5%. Pre porovnanie má dnes Apple 7% a Microsoft 6,4%-ný podiel.

Apple flirtuje s trhovou hodnotou 3 bilióny dolárov

Jedným z najúspešnejších príbehov v rámci koša Mega caps je podľa analytika Saxo bank príbej firmy Apple. Trhová hodnota tejto spoločnosti vo výške 3 biliónov amerických dolárov je výnimočnou „jazdou“ technologickej firmy, ktorej sa darí transformovať svoju ponuku od hardvéru smerom k službám a predplatnému. Tie jej  zabezpečujú vyššiu prevádzkovú maržu.

Tento trend trvá už roky a za ten čas vzrástla EBITDA marža Apple z 30,7 % v roku 2018 na súčasných 32,9 %. Zároveň to firme umožňuje generovať voľný cashflow, nakoľko sa kapitálové výdavky výraznejšie nezvýšili.  Za tieto tri roky sa hodnota firmy k predaju zvýšila z 3,6 násobku na 7,9x, čo odráža rastúcu dôveru trhu v to, že Apple bude schopný obhájiť svoj trhový podiel tak v hardvéri, ako aj rozšíriť svoje podnikanie predajom obsahu, služieb a predplatného.

xtb
Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre