Týždenný prehľad: Omikron rozkýval trhy, Grab na burze, Musk opäť predával

1. Nový variant koronavírusu omikron priniesol na trhy volatilitu. Investori zatiaľ nemajú jasno v tom, akú účinnosť budú mať vakcíny na túto variantu. Známe by to malo byť o 10 dní. V utorok sme na akciovom trhu mohli vidieť výpredaj, pričom americkým akciovým indexom sa zisky nepodarilo udržať ani v stredu a obchodovanie ukončili so stratou.

Akciové indexy oslabujú aj v piatok. Nemecký akciový index DAX 30 uzavrel nižšie o 0,29%, Dow Jones oslabuje o 0,92% a Nasdaq stráca takmer 2%.

2. Inflácia v Nemecku na 29-ročnom maxime. Medziročný rast spotrebiteľských cien v Nemecku v novembri zrýchlil na 6 percent, čo je maximum od roku 1992.

3. Gazprom s rekordným ziskom. Ruský plynárenský gigant Gazprom v treťom štvrťroku dosiahol zisk 581,8 miliardy rubľov, čo je najviac v histórii firmy. Rekordné boli aj tržby.

4. Prezident leteckej spoločnosti Emirates Tim Clark varuje, že nový variant koronavírusu omikron môže spôsobiť značnú traumu v globálnom leteckom priemysle.

5. Inflácia v eurozóne na 30 ročnom maxime. Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne v novembri zrýchlilo na 4,9 % z októbrových 4,1 %, čo je najviac za viac ako 30 rokov. Ekonómovia odhadovali, že inflácia dosiahne 4,5%.

6. Predseda Federálneho rezervného systému (FED) Jerome Powell je presvedčený, že nový variant koronavírusu omikron ako aj nedávny nárast nových prípadov predstavujú hrozbu pre americkú ekonomiku a mätie už aj tak neistý inflačný výhľad.

7. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej správe uvádza, že rastúca inflácia predstavuje hlavné riziko pre ekonomický výhľad.

8. Šéf Fedu Jerome Powell pred bankovým výborom Senátu uviedol, že americká centrálna banka bude na svojom budúcom zasadnutí pravdepodobne rokovať o rýchlejšom obmedzovaní nákupu aktív, pretože ekonomika je silná a očakáva sa, že vysoká inflácia pretrvá až do polovice budúceho roka.

9. Alternatívna taxislužba Grab, ktorá je najväčšou v Ázii, vo štvrtok vstúpila na burzu, pričom za týmto účelom sa spojila so spoločnosťou špecializovanou na akvizície (SPAC). Predaj akcií firmu ohodnotil na 40 miliárd dolárov.

10. Združenie OPEC a jeho spojenci sa držia zavedenej politiky mesačného zvyšovania ťažby ropy, a to aj napriek obavám, že by nový variant koronavírusu mohol vyvolať nižší dopyt po tejto komodite. Postoj OPEC-u nezmenil ani záväzok USA uvoľniť strategické zásoby ropy.

11. Americká ekonomika v novembri vytvorila iba 210 tisíc nových pracovných miest, pričom trh očakával rast o 550 tisíc. V októbri počet pracovných miest vzrástol o 550 tisíc. Miera nezamestnanosti klesla z predchádzajúcich 4,6 % na 4,2 %, pričom trh čakal iba pokles na 4,5 %. Rast miezd mierne spomalil na 4,8 % YoY z októbrových 4,9 % YoY. Trh počítal s rýchlejším rastom miest a to medziročne o 5 %

12. Elon Musk predal ďalšie akcie. Miliardár predal ďalších 934 091 akcií firmy Tesla, za ktoré získal 1,01 miliardy dolárov. Vyplýva to zo štvrtkovej správy pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC). Z daňových dôvodov Musk predal už 10 miliónov akcií v hodnote približne 11 miliárd dolárov.

13. Prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová v piatok uviedla, že inflácia v eurozóne už možno dosiahla svoj vrchol a začne čoskoro klesať. To by podľa nej malo pokračovať aj budúci rok.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre