Powell: Omikron je hrozbou pre americkú ekonomiku

Jerome Powell, šéf Fedu (Flickr / Federalreserve)

Predseda Federálneho rezervného systému (FED) Jerome Powell je presvedčený, že nový variant koronavírusu omikron ako aj nedávny nárast nových prípadov predstavujú hrozbu pre americkú ekonomiku a mätie už aj tak neistý inflačný výhľad.

“Nedávny nárast prípadov COVID-19 a objavenie variantu omikron predstavujú riziká poklesu pre zamestnanosť a ekonomickú aktivitu a zvyšujú neistotu v súvislosti s infláciou,” uvádza Powell v poznámkach, ktoré plánuje v utorok predložiť zákonodarcom v Senáte.

Šéf Fedu sa tiež priamejšie vyjadril k inflácii, keď povedal, že je náročné predpovedať pretrvávanie a vplyv obmedzenia ponuky, ale teraz je zjavné, že „faktory, ktoré tlačia infláciu nahor, budú pretrvávať až do budúceho roka“.

Poznamenal, že mnohí prognostici (vrátane niektorých z Fedu) predpovedajú, že inflácia sa v priebehu budúceho roka „výrazne“ zníži, keďže nahromadené dodávateľské reťazce prevýšia ochladený dopyt po tovare.

Powellove komentáre prichádzajú niekoľko dní po tom, ako obavy z nového variantu koronavírusu spustili v piatok výpredaje na akciových trhoch.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre