Týždenný prehľad: Šéf Fedu sa nemení, trhy v červených číslach

Pozrite sa, ako vyzerali uplynulé dni na finančných trhoch:

1. Klesajú akcie, ropa aj americké výnosy dlhopisov. Naopak, darí sa bezpečným prístavom ako japonský jen či zlato. Takto vyzerá záver týždňa na finančných trhoch, keďže investori reagujú na nový kmeň koronavírusu z Juhoafrickej republiky. Paneurópsky akciový benchmark Stoxx Europe 600 dnes stratil 3,36 %.

Padajú aj americké akcie. Dow Jones stráca 2,55%, širší index S&P 500 -1,90 %, Nasdaq -1,70 %.

Akciové trhy (Finviz)

2. V reakcii na nový variant koronavírusu stráca aj ropa, ktorej cena je na najnižšej úrovni za posledné dva mesiace. Cena ropy WTI v piatok klesá o viac ako 6% na 73,60 dolárov za barel, Brent oslabuje o 5,73% na 77,52 USD/barel.

3. Averzia k riziku sa negatívne podpísala aj pod kryptomeny. Bitcoin v dnešnom obchodovaní stráca viac ako 7% a aktuálne sa obchoduje za 54 450 USD. Ethereum stráca 9% a Litecoin až 14%.

4. Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell bol v pondelok nominovaný na druhé štvorročné funkčné obdobie prezidentom J. Bidenom. V posledných mesiacoch sa šírili správy o tom, že sa novým predsedom stane členka Rady guvernérov Fedu a zároveň jediná demokratka v jej zložení Lael Brainardová.

Jerome Powell, FED (Flickr / Federalreserve)

5. Nemecká inflácia môže tento mesiac vzrásť ešte viac, ako sa pôvodne predpokladalo, a to tesne pod 6 %, uvádza nemecká centrálna banka Bundesbank.

6. Rysuje sa nová multi-miliardová akvizícia. Americký investičný fond KKR ponúkol 10,8 miliardy eur za najväčšiu taliansku telekomunikačnú spoločnosť Telecom Italia (TIM). Ako uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dobre informované zdroje, cieľom KKR je reštrukturalizácia problémovej talianskej telekomunikačnej firmy, ktorej trhová hodnota počas uplynulých 5 rokov klesla približne o polovicu.

7. Turecká líra na rekordných minimách. Čítaj viac tu.

8. Podnikateľská aktivita v eurozóne sa zlepšila. Súhrnný index nákupných manažérov, ktorý sleduje aktivitu v priemysle aj v službách, za eurozónu v novembri vzrástol z októbrových 54,2 b. na 55,8 bodu.

9. Guvernér Bank of England Andrew Bailey v utorok uviedol, že môže ešte viac obmedziť usmernenia týkajúce sa politiky centrálnej banky.

10. Podnikateľská nálada v Nemecku sa v novembri zhoršila už piaty mesiac za sebou. Index podnikateľskej nálady IFO v novembri klesol z októbrových 97,7 bodu na 96,5 bodu.

11. Spojené štáty v utorok avizovali, že zo svojich strategických ropných rezerv uvoľnia 50 miliónov barelov ropy, čím chcú prispieť k zníženiu trhových cien tejto komodity. Američania postupujú v súčinnosti s niekoľkými ďalšími veľkými krajinami.

12. Japonský premiér Fumio Kishida v stredu uviedol, že jeho vláda uvoľní zásoby ropy v reakcii na žiadosť USA. Spraví tak spôsobom, ktorý neporušuje japonské zákony.

13. Nemecká ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla o 1,7 %, čo je spomalenie rastu v porovnaní s predošlým kvartálom, kedy ekonomika rástla o 2%.

14. Juhokórejská centrálna banka vo štvrtok zvýšila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 1 %. Reagovala tým na obavy z rastúcej inflácie a dlhu domácností. Ide už o druhé zvýšenie sadzieb za tento rok.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre