Bude Emmanuel Macron opätovne zvolený za prezidenta?

Emmanuel Macron (nara.getarchive.net)

Tento rok to boli nemecké voľby, ktoré ostro sledovali nielen politici a voliči, ale aj ekonómovia a trhy. Budúci rok nás čakajú francúzske prezidentské voľby.

Tie začínajú byť už teraz zaujímavé. V prieskumoch totiž prudko stúpa Eric Zemmour – kandidát Trumpovho typu a ohrozuje tak kandidátku krajnej pravice Marine Le Penovú. Míľový náskok si zatiaľ zachováva súčasný prezident Emmanuel Macron, s ktorý konsoliduje hlasy stredových voličov. „Poškodzuje“ tým kandidatúru bývalého Sarkozyho ministra Xaviera Bertranda. Preteky o druhé miesto sú preto z nášho pohľadu otvorenejšie ako kedykoľvek predtým.

Podľa posledného prieskumu BVA má Macron presvedčivý náskok s 26%. Marine Le Penová a Eric Zemmour si navzájom dýchajú na krk so 16% a 14%. Podpora Xaviera Bertranda, ktorá bola v predchádzajúcich mesiacoch stabilná okolo 14 %, klesla o 2 percentuálne body.

Podľa nášho názoru sa tak stred sústreďuje okolo Macrona, ktorý má najlepšiu východiskovú pozíciu k tomu, aby v druhom kole porazil krajne pravicových kandidátov Le Penovú alebo Zemmoura. To môže čiastočne vysvetľovať aj aktuálnu stratu Bertranda, ale môže za tým byť aj jeho nepresvedčivá charizma. Ľavicoví a krajne ľavicoví kandidáti sú ďaleko pozadu. Víťaz primárok Zelených Yannick Jadot má len 8%, rovnako tretí muž prezidentských volieb v roku 2017 Jean-Luc Mélenchon. Starostka socialistického Paríža Anne Hidalgová má zatiaľ len na 4 % a pokiaľ nedôjde k neočakávanému zvratu, je nepravdepodobné, že by títo kandidáti zohrali v prezidentských voľbách podstatnú rolu.

Víťazom bude Macron

Nateraz  Zemmour v prieskumoch už nestúpa. Je však príliš skoro na to, aby sme povedali, či sa jeho boom definitívne skončil.

Podľa Nadácie pre politické inovácie si až 55% voličov želá prezidenta, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany. Nedôvera v politické strany zvýhodňuje Zemmoura, ktorý je v politike relatívne nový. Kandiduje ako nezávislý kandidát. Sám seba zobrazuje ako jediného skutočného „antisystémového“ kandidáta. To predstavuje vážne ohrozenie najmä pre kandidatúru Le Penovej, ktorá naopak, zjemnila tón. Už nesľubuje odchod Francúzska z eurozóny, zmiernila aj kritiku EÚ. Už nenalieha na ukončenie Schengenskej dohody o otvorených hraniciach a obhajuje voľný pohyb osôb v rámci EÚ pre občanov únie. Podľa nášho názoru jej to škodí.

Zemmour a Le Penovej spojenci vyzývajú na začatie koaličných rokovaní už vo februári 2022, teda 3 mesiace pred termínom volieb. Ak by boli úspešné, znamenalo by to, že kandidát, ktorý sa umiestni horšie, by odstúpil v prospech silnejšieho kandidáta pred druhým kolom volieb. Pochybujeme však, že takéto rokovania budú úspešné. Obaja kandidáti sú arogantní a majú silné ego. Okrem toho by odstúpenie znamenalo pre Le Penovú, ktorá kandiduje v prezidentských voľbách už tretí krát, definitívny koniec politickej kariéry. Bez ohľadu na to, či sa Le Pen alebo Zemmour dohodnú, očakávame, že Emmanuel Macron opäť vyhrá.

Analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre