Čína sa vydala cestou Nemecka

Čína zmenila kurz svojho smerovania preč od ekonomického rastu za každú cenu, čím sa odkláňa od ekonomiky štýlu USA a Hongkongu. Chce si viac brať príklad z Nemecka. Znamená to orientáciu na high-end technológie a vysokú pridanú hodnotu.

Krajina, ktorá sa doteraz spoliehala najmä na domáci spotrebný priemysel, teraz plánuje viac presadzovať menej spotreby a viac zelenej ekonomiky. V reakcii na to akcie čínskych spotrebných firme zaznamenávajú pokles. V júli náš akciový kôš zameraný na tento sektor stratil až 12 percent. Investori zo zahraničia totiž menia svoje pozície na základe novej stratégie krajiny. 

Ďalšou novinkou je zásah vlády do systému komerčného vzdelávania a regulácia v technologickom sektore. Výsledkom by malo byť zvýšenie konkurencie, obmedzenie zneužívania osobných údajov technologickými gigantmi a regulácia ich trhového postavenia. Prednosť by naopak mali dostať technológie, ktoré chránia životné prostredie a podporujú udržateľnosť.  

Tento týždeň čínska vláda oznámila, že podnikne opatrenia s cieľom motivovať ľudí k cvičeniu a zdravej životospráve. Akcie čínskeho výrobcu športových potrieb Anta Sports po tejto správe vzrástli o 4,7 percenta. 

Príkladom zmeny sentimentu v technologickom sektore je aj spoločnosť Kuaishou Technology. O tejto firme pravdepodobne na Slovensku málokto počul, no ide o najväčšie technologické IPO od čias Uberu z roku 2019. Firma vo februári predala na burze svoje akcie v hodnote 5,4 miliardy dolárov. 

Za sedem obchodných dní vzrástla cena akcií z uvádzacej hodnoty 115 hongkonských dolárov na 415 dolárov, čím sa firma stala jednou z najcennejších čínskych technologických gigantov. Dnes sa však jej akcie obchodujú len za 85 dolárov. Za prepadom je najmä zmena sentimentu investorov voči čínskemu technologickému odvetviu v uplynulých týždňoch.

Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre