Čo môžeme očakávať od najbližšieho zasadnutia ECB?

Prezidentka ECB Christine Lagardová bude na tlačovej konferencii po štvrtkovom zasadnutí vedenia ECB pravdepodobne veľmi opatrná. Investori, ktorí čakajú nejaké zásadné zmeny v menovej politike, budú zrejme sklamaní.

Hoci ekonomické prostredie sa rýchlo mení, najmä v dôsledku rýchleho šírenia delta variantu koronavírusu, ako aj hrozby rýchleho nárastu inflácie, ECB pravdepodobne odloží svoje rozhodnutie o zmene politiky, až kým nebude mať dostatočné a presné dáta z letnej sezóny.

Ak by boli zásahy naozaj nevyhnutné, má priestor konať na zasadnutí 9. septembra.

Čo môžeme od tohto týždňového zasadnutia očakávať?

  • ECB by mohla naznačiť svoju prognózu pre koniec koronakrízy.
  • Centrálna banka zostane pravdepodobne naďalej optimistická pri výhľade na ekonomické oživenie eurozóny, hoci riziko podľa nej predstavuje delta variant. My v Saxo Bank si však myslíme, že rast HDP a inflácia môžu záverom tohto a začiatkom budúceho roka ECB prekvapiť rastom nahor, tak ako sa dialo aj v prvej polovici tohto roka.
  • ECB pravdepodobne zdôrazní väzbu medzi Programom výkupu aktív (APP) a inflačným cieľom nastaveným na dve percentá. S ukončením programu sa ráta tesne pred prvým zvýšením sadzieb a to sa očakáva koncom budúceho roka alebo začiatkom roka 2023. Ak by došlo k ubezpečeniu o zotrvaní tohto plánu, trhy si to budú vysvetľovať ako krok smerom k väčšej podpore zo strany monetárnej politiky.
  • ECB by mohla svojimi vyjadreniami potvrdiť oprávnenosť nekonvenčných opatrení, ktoré sa stávajú súčasťou štandardnej palety nástrojov. Nedávna aktualizácia stratégie ECB zo 7. júla si vyslúžila len malú pozornosť zo strany investorov a analytikov. Jej význam je však značný. ECB môže na základe nej nasadiť ešte donedávna nekonvenčné nástroje monetárnej politiky, ak si by to situácia vyžadovala.

Čo je od zasadnutia zbytočné čakať?

  • Je len malá šanca, že uvidíme nejaké zmeny vo výhľade na výšku sadzieb.
  • ECB nebude pravdepodobne ani verbálne, ani inak zasahovať do kurzu eura. Jeho vzťah k doláru je aktuálne pre eurozónu príjemný. Nie je teda dôvod niečo meniť.
  • Nedôjde pravdepodobne ani k zmenám v TLTRO operáciách, teda k rozšíreniu, či uvoľneniu podmienok programu.

Ako ďaleko až ECB môže teraz zájsť? V zákulisí očakávame vášnivú debatu medzi priaznivcami znižovania a zvyšovania sadzieb (holubicami a jastrabmi). Predmetom diskusie bude aj výkup dlhopisov.

Ch. Lagardová nedávno uviedla, že pandemický program výkup aktív PEPP môže znamenať prechod do „nového formátu“. Program by mal bežať do marca budúceho roka. Otázne teraz je, čím bude nahradený. Nový formát opatrení, ich objem, ani trvanie zatiaľ nie sú zrejmé. ECB musí nájsť kompromis medzi „holubicami“ a „jastrabmi“.

Pre ďalšiu politiku ECB bude kľúčový výsledkom nemeckých volieb 26. septembra a to, kedy sa ekonomiky eurozóny dostanú na predkrízovú úroveň. Podľa očakávaní by sa tak malo stať začiatkom budúceho roka.

Autor: Christopher Dembik, analytik Saxo Bank

Analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre