Ako nakúpiť akcie u brokera: jednoduchý návod

Akcie sú cenné papiere, ktoré predstavujú podiel v spoločnosti, ktorá ich vydala. Akcie, dávajú svojmu majiteľovi (akcionárovi):

  • právo na podiel na výnosoch spoločnosti vo forme dividend
  • právo podieľať sa na riadení spoločnosti
  • právo na časť majetku spoločnosti v prípade jej likvidácie

Prečo nakupovať akcie?

Akcie sú jedným z najpopulárnejších investičných nástrojov. Okrem malého príjmu z dividend umožňujú majiteľovi zarábať peniaze na zmenách ich ceny. Ak sa spoločnosť dobre rozvíja a ekonomická situácia je dobrá, akcie budú rásť na cene a budú tak prinášať ich majiteľovi príjem. Pokiaľ je to naopak, čiže cena akcií bude klesať, tak bude i hodnota investície klesať.

Ľudia zvyčajne nakupujú akcie na akciovom trhu prostredníctvom brokera. Broker je spoločnosť, profesionálny hráč na trhu, ktorý má licenciu vykonávať pre svojich klientov operácie na akciovom trhu. U brokera si klienti otvárajú obchodné účty a používajú ich na nákup a predaj akcií.

Aký potenciál môžu predstavovať akcie?

Ak chcete investovať, mali by ste sa naučiť vyhodnotiť perspektívu spoločnosti, ktorej akcie chcete kúpiť. K tomu vám pomôžu určité ekonomické ukazovatele, ktoré spoločnosti zverejňujú vo svojich pravidelných správach. Rovnako je potrebné posúdiť celkovú politickú a ekonomickú situáciu vo svete a situáciu na akciových trhoch (či akciové trhy rastú alebo korigujú.)

Príkladom môže byť nákup akcií svetoznámej spoločnosti Apple. Spoločnosť pravidelne vykazuje dobré hospodárske výsledky a jej akcie roky stabilne rastú. V roku 2019 posilnili akcie Apple o 89,5%. V roku 2020 (k 19.10.) sa cena akcií zvýšila o ďalších 56,6%. K tomu je ešte nutné pripočítať vyplatené dividendy.

Reálne akcie alebo CFD?

Nákup reálnych akcií je dobrým nástrojom pre dlhodobé investície. Podstata dlhodobej investície spočíva v nákupe sľubných akcií a ich držaní až do dosiahnutia plánovaného príjmu.

CFD je zmluva o rozdiele, nástroj, ktorý má v sebe zabudovanú finančnú páku a je vhodnejšie pre agresívne krátkodobé obchodovanie. Ide o zmluvu na zmenu ceny akcií, ktorú uzatvára obchodník a broker.

CFD umožňuje použitie pákového efektu, zvyčajne 1:20. V prípade, že spoločnosť vypláca dividendy, tak ich obdrží aj obchodník, ktorý v rozhodujúci deň bude mať nakúpené CFD.

Vďaka pákovému efektu môžu CFD obchodníci zvýšiť svoje zisky. Riziká a straty v prípade pohybu pozície proti obchodníkovi však tiež úmerne rastú. Ak používate CFD, musíte byť opatrnejší ohľadom stavu trhu a naučiť sa kontrolovať riziká.

Jednoduchý sprievodca nákupom akcií

Pozrime sa na kroky, ktoré budete musieť urobiť, aby ste si mohli kúpiť akcie spoločností ako napríklad Apple, Uber, Facebook alebo iných u spoločnosti RoboMarkets (maklérska licencia CySEC č. 191/13).

Otvorenie účtu

Najprv sa zaregistrujte do Členskej zóny na internetovej adrese www.robomarkets.cz a overte svoje údaje. Potom sa prihláste a pomocou ponuky Účty vyberte Obchodný účet, potom vyberte obchodnú platformu R Trader.

Vyberte si menu, v ktorej budete chcieť mať vedený svoj obchodný účet, páku a nakoniec zadajte a potvrďte svoje heslo.

Pred potvrdením ešte budete musieť odpovedať na niekoľko otázok, ktoré sú vyžadované od regulátora.

Po odoslaní požiadavky na otvorenie obchodného účtu prebehne proces schválenia a po jeho dokončení môžete začať nakupovať akcie.

Obchodná platforma pre nákup akcií

Webová platforma R Trader obsahuje moderné technológie a pohodlné rozhranie. Má viac ako 13 000 rôznych finančných nástrojov, vrátane akcií, ETF, CFD na akcie, ETF, indexy, kryptomeny, Forex a komodity. Nemusíte nič platiť ani inštalovať – platforma R Trader je zadarmo a otvorí sa v okne webového prehliadača. Zároveň ponúka výber z niekoľkých jazykov.

Vklad na účet

Po otvorení účtu je potrebné vložiť finančnú čiastku, ktorú plánujete využívať pre nákup akcií. Peniaze na svoj účet môžete vložiť akýmkoľvek pohodlným spôsobom, či už ide o elektronické platobné systémy, bankové platby alebo prostredníctvom platobnej karty Visa / MasterCard. Minimálny vklad pre R Trader je 2000 CZK alebo 100 USD alebo 100 EUR.

Nákup akcií

Ak chcete nakupovať akcie, musíte to urobiť cez aplikáciu R Trader, kde sa prihlásite k svojmu účtu zadaním prihlasovacieho mena a hesla. Potom musíte otvoriť okno vyhľadávania, kde napíšete symbol (ticker) požadovanej spoločnosti alebo ju vyberiete zo zoznamu. Napríklad akcie Facebooku majú ticker FB. Potom sa rozhodnete, či chcete nakúpiť akcie alebo CFD.

Na prevej strane od cenového grafu je obchodné okno a prispôsobiteľný zoznam nástrojov. V prvom rámčeku je aktuálna predajná cena s názvom SELL, v druhom potom aktuálna nákupná cena s názvom BUY, ďalej potom počet akcií, poplatky za obchod a marže (potrebné pre otvorenie obchodu). Akcie si môžete kúpiť za aktuálnu cenu alebo zadať LIMIT alebo STOP objednávku a tým nakúpiť neskôr za cenu, ktorú preferujete.

Po nákupe sa v cenovom grafe objaví otvorená pozícia s údajom o počte nakúpených akcií, cenou, províziami, aktuálnym ziskom / stratou. Je možné tiež umiestniť Stop Loss pre obmedzenie strát a Take Profit pre realizáciu zisku. Na váš e-mail budete dostávať každý deň správy o situácii na vašom účte, kde bude uvedené informácie ako počet zakúpených akcií, zisk a strata.

Záver

Ako vidíte, nakúpiť akcie u brokera je celkom jednoduché. Stačí si otvoriť účet, vybrať perspektívnu spoločnosť a nakúpiť akcie. Musíte len počkať, až ich cena vzrastie a prinesú vám zisk. Mali by ste však mať na pamäti aj riziká.

Z dlhodobého hľadiska majú akcie tendenciu rásť, ale v krátkodobom časovom horizonte dochádza na trhu ku korekciám a poklesom. Ak ste si kúpili akcie na ich vrchole a došlo ku korekcii, budete musieť často dlho čakať, až sa cena zotaví a obnoví sa ich rast.

Ak chcete teda úspešne investovať na akciovom trhu, musíte si akcie pred nákupom dôkladne zanalyzovať. Za týmto účelom môžete osloviť profesionálnych analytikov a manažérov alebo rozvíjať svoje zručnosti v oblasti fundamentálnej a technickej analýzy.

Autorom je spoločnosť RoboMarkets.cz

Upozornenie na riziká:

  1. Tento materiál a informácie v ňom obsiahnuté slúžia len pre informačné účely a v žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva na účely zákona o investičných spoločnostiach 87 (I) 2017 Cyperskej republiky, alebo akúkoľvek inú formu osobného poradenstva alebo odporúčania, ktoré sa týkajú určitého typu transakcií s určitými druhmi finančných nástrojov.
  2. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúceho výkonu.
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre