Ťažba bitcoinu po čínskych reštrikciách výrazne zlacnela

Zákonné obmedzenia ťažby bitcoinu v Číne spôsobili zemetrasenie na svetovom kryto trhu. Ťažba sa presunula za hranice Číny a jej ziskovosť sa na základe vnútorných algoritmov siete zdvojnásobila. 

Posledné mesiace boli z hľadiska ťažby bitcoinu veľmi chaotické. Čína tvrdo zakročila proti ťažbe tejto meny. Predpokladá sa, že ešte pred touto reguláciou sa tu ťažilo 65 až 75 % z celkovej svetovej kapacity. Zákrok zo strany čínskych regulátorov však prinútil až 90 % čínskych ťažiarov zavrieť svoj biznis. 

Pre tento segment je veľmi dôležitý pojem hash rate. Kvantifikuje celkovú výpočtovú silu potrebnú na ťažbu. Hash rate sa zhruba každé dva týždne sa prehodnocuje a ak stúpa, zvyšuje to záťaž na výpočtovú silu a naopak, ak klesá, znižujú to náročnosť a náklady na ťažbu. Tento mechanizmus je potvrdením už známej náročnosti ťažby bitcoinu. Po zákonnom obmedzením ťažiarenskej aktivity v Číne klesol hash rate o rekordných 28 percent.

Odborníci vypočítali, že v súčasnosti je preto ťažba bitcoinu zhruba dvakrát ziskovejšia ako pred zavedením čínskej regulácie. S najväčšou pravdepodobnosťou je však len otázkou času, kedy ziskovosť opäť poklesne, pretože počet ťažiarov sa zrejme postupne opäť zvýši. Dôjde pravdepodobne k presunu za hranice Číny, alebo k predaju vybavenie existujúcim ťažiarom v zahraničí. 

Najväčšia burza kryptomien má problémy

Ďalšou udalosťou na trhu kryptomien sú problémy burzy Binance – najväčšej kryptomenovej burzy na svete podľa objemu obchodov. Tá v súčasnosti bojuje s regulačnými úradmi. Minulý mesiac oznámil britský úrad FCA, ktorý sa zaoberá reguláciou všetkých finančných služieb a inštitúcii vo Veľkej Británii, že Binance nemá povolenie potrebné na vykonávanie regulovanej činnosti vo Veľkej Británii. Toto oznámenie ovplyvnilo niekoľko britských bánk, vrátane Barclays alebo britskej divízie Santander. Minulý týždeň došlo preto k zastaveniu bankového obchodovania s kryptomenami v Británii. 

Aj regulačné orgány v Kanade, Japonsku a Thajsku vydali pre obchodovanie na burze Binance upozornenia. Nemecký finančný regulátor BaFin varoval Binance pred obchodovaním s tokenizovanými akciami. 

Problémom je stanovenie regulačnej jurisdikcie pre burzu Binance. Zistiť presnú krajinu, z ktorej vykonáva svoje operácie je totiž veľmi ťažké. Predstavitelia Binance túto otázku odmietajú komentovať s odôvodnením, že ide o decentralizovanú organizáciu. Aj keď je decentralizácia braná v odvetví kryptomien pozitívne, chváliť sa tým v silne regulovanom bankovom prostredí nie je príliš dobrý nápad. 

Generálny riaditeľ spoločnosti Binance, Changpeng Zhao, sa k problémom vyjadril minulý týždeň a dodal; „Dúfame, že objasníme a zopakujeme náš záväzok spolupracovať s regulačnými orgánmi. Proaktívne prijímame viac pracovníkov, zavedieme viac systémov a procesov na ochranu našich používateľov.“ Zhao tento týždeň zverejnil na Twitteri svoju fotografiu, na ktorej má oblečený oblek s textom: „Vyzerám už regulovanejšie?“ Sarkastický tweet pravdepodobne poteší komunitu, ale nie regulačné orgány.

Paraguay sa môže pripojiť k Salvádoru

Štát Salvádor v Latinskej Amerike pridal nedávno medzi svoje zákonné platidlá bitcoin. Znamená to, že mena sa zaradila na rovnakú úroveň ako americký dolár.

Toto rozhodnutie ovplyvnilo aj ďalšie krajiny regiónu. Aj Paraguaj sa chystá zaviesť legislatívu upravujúcu používanie bitcoinu. Paraguajský kongresman Carlitos Rejala minulý týždeň na Twitteri oznámil, že návrh zákona predstaví 14. júla. Dodal, že to bude pre svet veľkým prekvapením. Na základe jeho predchádzajúcich vyjadrení môžeme usudzovať, že návrh zákona bude nastavený tak, aby sa z Paraguaja stalo jedno zo svetových centier pre kryptomeny. Či to bude znamenať prijatie bitcoinu za zákonné platidlo, uvidíme onedlho.

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank

xtb
Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre