Čo nás čaká na finančných trhoch počas leta?

americký dolár
americký dolár

Čo nás čaká na finančných trhoch počas leta? Medzi hlavné témy bude určite patriť riziko rušenia podporných vládnych opatrení. Makro udalosťou roka budú aj nemecké parlamentné voľby, ktoré sa budú konať 26. septembra. Sme rovnako tak zvedaví na to, či sa americký dolár začne po dlhej dobe opäť posilňovať, alebo bude pokračovať vo svojej jazde ako na hojdačke. 

Všetky oči upreté na nemecké parlamentné voľby

V treťom štvrťroku bude celá Európa s napätím sledovať vývoj a výsledky nemeckých parlamentných volieb. Deň D príde 26. septembra. Voľby budú znamenať koniec Merkelovej éry a začiatok niečo nového. Čoho, zatiaľ nevieme. Sú tu dve možnosti. Buď bude Európa pomaly kráčať smerom k novej kríze, alebo zodvihne hlavu a bude spoločne napredovať vo vzájomne prepojenej a klimaticky ohľaduplnej politike, dláždenej masívnymi fiškálnymi stimulmi. 

Druhý scenár je pravdepodobný najmä v prípade, ak strana Zelených dosiahne najväčší počet hlasov a ich líderka Annalena Baerbocková bude zvolená za novú nemeckú kancelárku. Volebné prieskumy zatiaľ nenaznačujú jednoznačný výsledok. Ešte je však stále dosť času. 

Prínosy pre Európu môžu byť veľké. Ide napríklad o zosúladenie viacerých krajín platiacich jednou menou pod záštitu jednej centrálnej banky. EÚ a ECB reagovali na pandémiu Covid-19 sériou dramatických opatrení a zľavením záväznosti prísnych rozpočtových pravidiel, platných od eurokírzy. Dokonca sme sa dočkali zavedenia spoločných európskych dlhopisov, aj keď z kvantitatívneho hľadiska išlo o malý objem. 

Aj po odstránení fiškálnych obmedzení a spolu s novým kvantitatívnym uvoľňovaním ECB v rámci programu núdzového pandemického nákupu aktív (PEPP), bude ozdravný fond vo výške 750 miliárd eur len malou kvapkou v mori, v porovnaní s tým, čo bude potrebné, aby sa členské štáty, najmä tie na periférii, zotavili z dôsledkov pandémie v plnom rozsahu. Budú sa musieť vyhrabať spod bremena nadbytočného dlhu a pokračovať v hľadaní spoločnej reči s ostatnými krajinami EÚ. 

Silný záväzok EÚ voči všetkým jej členom vyriešiť problémy s bankovým sektorom, s harmonizáciou reforiem a spolu s veľkými fiškálnymi výdavkami, by mohli vyvolať pozoruhodné oživenie eura. Očakávame nárast výnosov vládnych dlhopisov, ktoré by sa najmä pri dlhšej splatnosti mohli dostať do kladného teritória. 

Dolár v oslabení

Americký dolár pokračuje v oslabovaní. Za rok do mája klesol voči euru o deväť percent, hoci v júni sa odrazil odo dna. Je za tým najmä pokles výnosov amerických dlhopisov. 

Dolár nedokázala podržať ani zlepšujúca sa ekonomika a jej otvárania po pandémii. Výnosy európskych a britských dlhopisov totiž rástli, čo robilo investície v eurách a librách atraktívnejšie proti americkým dolárom. Môžeme tak považovať za úspech, že sa dolár neoslabil ešte viac. 

Za poklesom výnosom amerických dlhopisov je prebytok likvidity na americkom finančnom trhu. Sú na ňom peniaze zo šekov distribuovaných formou helikoptérových peňazí, ako aj peniaze centrálnej banky. 

Fed sa totiž rozhodol ignorovať signály o prehrievaní americkej ekonomiky a náraste inflácie. Spotrebné ceny stúpli v máji medziročne o 5 %, čo je najviac od roku 2008. To všetko ťahá dolár nadol. Olej do ohňa ešte prilievajú debaty a úvahy o zavedení univerzálneho základného príjmu.

Americká politika je teraz všetko, len nie predvídateľná. Výška stimulov bude v treťom kvartáli pravdepodobne klesať. Republikáni by sa radi postavili do pozície zástancov šetrenia. Je však otázne, či sa im to podarí presadiť za súčasnej vlády prezidenta Joea Bidena a očakávaných vládnych programoch.

John Hardy, menový analytik Saxo Bank

John Hardy, menový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre