Zmení ECB na štvrtkovom zasadnutí svoju politiku?

Štvrtkové zasadnutie ECB je investormi s napätím očakávané. Ešte pre májovým mítingom sa totiž predpokladalo, že ECB zredukuje objem výkupu dlhopisov. Nestalo sa tak. Bude to témou júnového zasadnutia?

Dôvodom obáv z okresania výkupu dlhopisov bol nárast výnosov európskych vládnych dlhopisov. Výnosy nemeckých 10ročných dlhopisov vzrástli od apríla do polovice mája o takmer 30 bázických bodov. Koncom mesiaca však opäť mierne poklesli. Zdá sa teda, že investori to s rastom výnosom prestrelili.

ECB v obavách z ďalšieho vývoja ekonomiky

Podľa môjho názoru je preto dnes predčasné hovoriť o obmedzovaní výkupu dlhopisov zo strany ECB. Ekonomika eurozóny sa totiž len začína otvárať po dlhodobom lockdowne. ECB preto nebude chcieť veľmi riskovať, aj vzhľadom k tomu, že sa blíži pre dlhopisy tradične slabšie letné obdobie.

Je navyše naivné predpokladať, že by ECB predbehla Fed. Téma utesňovania monetárnej politiky príde na reč možno až v auguste na tradičnom zasadnutí centrálnych bankárov v americkom Jackson Hole.

Záujem o nemecké dlhopisy slabne

Slabnúci dopyt vidíme aj na prebiehajúcej akcii 7-ročných nemeckých vládnych dlhopisov. Nemeckej vláde sa podarilo umiestniť len 1,7 miliardy z plánovaného objemu 2,5 miliardy pri 15-ročných dlhopisoch. Tie 30-ročné ponúkajú výnos až 0,35 percenta, čo najviac za uplynulé dva roky. Ak investori ani o ne neprejavia dostatočný záujem, bude to znamenať, že dlhodobý výnos dlhopisov nie je spravodlivo ocenený. To by mohlo vytvorí tlak na ECB s smere obmedzenia monetárnej politiky.

Pred zasadnutím ECB bude svoje troj- alebo päťročné dlhopisy predávať aj Taliansko. Myslím si však, že dopyt po nich bude dostatočný, pretože ponúkajú aktuálne najvyššie výnosy v eurozóne.

ECB bude sledovať vývoj v USA

Pri predpoklade zmien politiky ECB je treba zohľadniť aj vývoj na americkom trhu. Keď uvidíme, že v USA výnosy rastú, ECB bude pravdepodobne snažiť svojim „holubičím“ slovníkom (na pokles sadzieb) utlmiť podobné tendencie v eurozóne.

Najbližšie zasadnutie Fedu sa uskutoční na budúci týždeň. Analytici vo svojich prognózach zohľadňujú aj to, že inflácia v USA (CPI) už vyskočila na 3,4 percenta, čo je najviac od roku 1993.

Kľúčové bude sledovať emisiu 3-ročných a 10-ročných vládnych dlhových cenných papierov. Podľa nášho názoru sa Fed nevychýli od svojej doterajšej politiky.

Ak však budú inflačné tlaky pokračovať, počas leta sa to môže zmeniť. K obmedzovaniu politiky by mohlo prísť v septembri. Výnosy 10-ročných vládnych dlhopisov by sa mohli počas leta priblížiť dvom percentám.

Autor: Althea Spinozzi, analytička Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre