Na obzore je nová komoditná supervlna

Saxo Bank očakáva aj v roku 2021 pokračovanie komoditnej rely, ktorá v poslednom štvrťroku uplynulého roka vyústila do 10%-ného rastu komoditného indexu Bloomberg (Bloomberg Commodity Index).

„Vietor“ v podobe obmedzených dodávok, voľnej hotovosti, slabého dolára, inflačných očakávaní, nevyspytateľného počasia a očakávaní na oživenie ekonomík v dôsledku vakcinácie obyvateľstva dávajú tušiť, že na obzore je nová komoditná supervlna. 

To všetko sa deje v čase, keď pandémia je ešte stále všadeprítomná a krajiny, hlavne na severnej hemisfére, kde je aktuálne zima, sú ňou stále veľmi postihnuté bez výraznejších náznakov na zlepšenie situácie (bez ohľadu na vakcínu) až do oteplenia v marci či apríli. Hoci táto rely sa môže dočasne zastaviť, kým vakcinácia nepokročí dostatočne, trh sa bude musieť spoľahnúť na to, že pokračujúci investičný dopyt bude dostatočne silný na to, aby ju podržal aj v nasledujúcich mesiacoch, kedy bude negatívny vplyv lockdownov a zníženej mobility kulminovať. 

Koniec koncov investičný apetít vidieť aj od začiatku nového roka, kedy napríklad tzv. špekulatívne technologické akcie, zelené tituly, ako aj bitcoin dosiahol nové vrcholy. Bitcoin-u pomáha najmä to, že sa z neho stáva mainstream a rastie záujem aj inštitucionálnych investorov. 

Zaujímavosťou na komoditných trhoch je, že kým v rokoch 2017 a 2018 boli vrcholy ťahané hlavne ropou, v súčasnosti sú špekulácie na rast rovnomerne rozložené medzi 3 hlavné sektory: energetiku, kovy a poľnohospodárstvo. 

Napriek vyšším inflačným očakávaniam Saxo Bank stále verí zlatu a očakáva rast jeho ceny až na úroveň 2200 USD/unca.

V prípade ropy, vychádzajúc zo súčasných fundamentov, ostávame naďalej skeptickí, že ropa v súčasnosti dokáže atakovať vyššie úrovne než na akých je teraz. A to napriek tomu, že ohlásenie vakcinácie, ako aj rozhodnutia OPEC+-u udržať súčasnú úroveň produkcie do marca, dodali trhu krátkodobú podporu. Saxo Bank vidí cenu ropy v strednodobom horizonte, teda v čase, keď sa globálny dopyt po palivách výraznejšie pozviecha, na úrovni nad 60 USD/barel.  

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre