Investori sa tešia z vyhliadok na skorý koniec pandémie

Už tretia farmaceutická firma oznámila úspešné testy vakcíny proti Covid-19. Táto však môže byť prelomová. Kým vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna vyžadujú skladovanie pri veľmi nízkych mínusových teplotách, až – 70 stupňov Celzia, vakcínu od spoločnosti AstraZeneca je možné uchovávať aj v bežnej chladničke. Skladovanie a distribúciu to robí oveľa jednoduchšiu. Investori na finančných trhoch začali preto opäť dúfať v skorý návrat do normálu. 

Okrem toho ich potešila aj správa o tom, že bývala šéfka Fedu Janet Yellenová by sa mohla stať ministerkou financií v rodiacej sa americkej vláde. Nádej sa upiera do toho, že rozpočtová a fiškálna politika by boli vo väčšom súlade. J. Yellenová sa vo svojich akademických prácach zaoberala pracovným trhom a sociálnou nerovnosťou. Predpokladá sa preto, že by sa ako ministerka financií mohla snažiť o plnú zamestnanosť a tomu prispôsobiť aj fiškálne stimuly. 

Víťazom týchto nádejí je energetický sektor. Ropa Brent od včera posilnila o päť percent nad 48 dolárov. Od začiatku novembra zdražela ropa už o 34 percent. Energie boli jednou z najväčších obetí koronakrízy, keď klesol dopyt po palivách. Návrat do normálu by preto znamenal obnovenie dopravy a priemyselnej produkcie, čo by posilnilo záujem o ropu. 

Vzrástli aj akcie producentov energií. Od prvej správy o vakcíne spoločnosti Pfizer z 8. novembra prekonali akcie energetického sektora výkonom globálne akcie o 24 percent. Investori sa pripravujú na normalizáciu ekonomiky v roku 2021. 

Nemali by sme sa však nechať príliš uniesť. Je treba si uvedomiť, že sa na trvalo zmenil spôsob výkonu práce. Home office a prechod na elektromobilitu dlhodobo zníži dopyt po rope. Napriek tomu akcie energetických firiem ponúkajú zaujímavý potenciál. Pri pohľad do histórie vidíme, že sú 76 percent pod ich vrcholom z roku 2008. Ide napríklad o akcie spoločností ako Chevron, Exxon Mobile a Royal Dutch Shell.

Peter Garnry, hlavný akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre