Čo môžeme čakať od štvrtkového zasadnutia ECB?

Vo štvrtok sa uskutoční očakávané zasadnutie Európskej centrálnej banky. Hoci sa neočakávajú zmeny v nastavení monetárnej politiky, investori budú s napätím sledovať vyjadrenia šéfky banky Christine Lagardovej k téme zápornej inflácie a najmä k príliš silnému euru. 

Od júla evidujeme množstvo náznakov toho, že oživenie sa vo väčšine krajín eurozóny v auguste a začiatkom septembra zastavilo. Prípady nákazy koronavírusom sú na vzostupe a základný scenár inflácie s plánovanou výškou 1,3 percenta je vážne ohrozený. 

Ako sa ECB postaví k silnému euru?

Je pravdepodobné, že veľká časť štvrtkovej tlačovej konferencie sa bude venovať výmennému kurzu eura. Súčasná úroveň výmenného kurzu k doláru je pre európsku ekonomiku nepríjemne vysoká. Euro sa v súčasnosti obchoduje blízko šesťročných maxím. S klesajúcou infláciou si tak ECB nemôže dovoliť, aby sa hodnota eura ďalej zvyšovala a prekročila psychologickú hranicu 1,20 voči doláru. Silné euro totiž znižuje úroveň importovanej inflácie a vážne poškodzuje schopnosť centrálnej banky dosiahnuť inflačný cieľ. 

Na základe posledných výpočtov spoločnosti Goldman Sachs sa doterajšie zhodnotenie eura môže prejaviť v nižšom hospodárskom raste o približne štvrť percentuálneho bodu ročne počas nasledujúcich dvoch rokov. Nemyslíme si však, že ECB bude mať chuť ešte viac znižovať úrokové sadzby. V tejto chvíli by na zníženie hodnoty eura mala stačiť verbálna intervencia.

Ako by trhy mohli zareagovať na výsledok zasadania ECB?

Pozornosť trhu sa už teraz zameriava na euro. Akýkoľvek pokus o zníženie hodnoty spoločnej meny by teda mohol spôsobiť vysokú volatilitu na menovom páre EUR/USD a v krátkodobom a strednodobom horizonte by euro malo oslabiť. Menový analytik Saxo Bank, John Hardy začiatkom tohto týždňa uviedol, že euro posilňovalo aj vďaka špekulatívnym nákupom. Preto je najpravdepodobnejším scenárom po verbálnej intervencii guvernérky ECB pokles meny do zóny 1,15 EUR/USD.

Bude ECB prehodnocovať svoju stratégiu?

Americký FED na svojom nedávnom zasadnutí vyhlásil, že bude uprednostňovať flexibilný inflačný cieľ. Tento krok neostane bez odozvy ostatných centrálnych bánk, avšak nemyslíme si, že to drasticky zmení postoj ECB k inflácii. V tejto fáze je veľmi nepravdepodobné, že by ECB pokročila ďalej. Ešte stále nie je totiž vyriešená otázka novej stratégie banky. Christine Lagardová preto pravdepodobne tento týždeň neposkytne nové informácie k inflačnému cieleniu ECB. 

Môžeme čakať revíziu programu nákupu aktív?

Vzhľadom na prevládajúcu ekonomickú neistotu, deflačné prostredie, rastúce riziko poklesu hospodárskej aktivity v štvrtom kvartáli a vlnu bankrotov spôsobenú novým šírením koronavírusu sa ECB nevyhne ďalšiemu zväčšovaniu objemu pandemického výkupu dlhopisov (PEPP). Otázkou teda nie je, či ECB využije doterajší pandemický program v plnom rozsahu, ale kedy a o koľko ho zvýši. Očakávame preto nové zvýšenie výkupu dlhopisov pravdepodobne v decembri o 500 miliárd EUR. 

Našim hlavným scenárom pre nadchádzajúce roky je teda aj naďalej ekonomika riadená centrálnymi bankami a pokračujúca podpora prostredníctvom nákupu aktív. Zvykajme si nový normál v post-COVID časoch!

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre