Centrálne banky opät rozohrali svoju hru

Akciové trhy dosiahli v prvých štyroch mesiacoch tohto roka nové rekordy. K výpredaju došlo až v máji, keď investori reagovali na obnovenú hrozbu obchodnej vojny.

Po tom, čo predseda Fedu Jerome Powell začiatkom júna oznámil pripravenosť centrálnej banky reagovať a udržať expanziu, však trhy opäť stúpli na nové maximá. Investori sa upäli na monetárnu politiku a mierne ustúpili od hrozby obchodných sporov.

Holubičí postoj Fedu ceny aktív evidentne ovplyvnil. Musíme si však všímať aj reálne ekonomické dáta. Tie totiž, najmä v USA, dávajú dôvod na znepokojenie.

Trhy prevládajú nad reálnou ekonomikou

Akcie a dlhopisy nereagujú pri odhade vývoja v druhej polovici tohto roka rovnako. Vďaka náznakom svetových centrálnych bánk o pokračovaní dodávania lacných peňazí na trh a ochrane rizikových aktív, sa akcioví investori pozerajú na súčasný svet ako na z polovice plný pohár. 

Dlhopisový svet však naopak vidí pohár ako poloprázdny. Americké pokladničné poukážky v poslednom štvrťroku vlaňajška rástli. Dôvodom bol výpredaj na akciových trhoch. Silný výkon akcií v tomto roku však dopyt po bezpečných prístavoch, ktoré dlhopisy predstavujú, neutíšil. Výnosy ďalej klesajú. Čo teda máme čítať z týchto zmiešaných signálov?

V pozornosti je korporátna dôvera

Myslíme si, že akciové trhy hodnotia situáciu príliš optimisticky. Dôkazom je i to, že firemné zisky a firemná dôvera smerujú tento rok nadol. Nie je možné to ignorovať. V prípade, že si korporácie pri investíciách zvolia vyčkávací prístup, spolu s negatívnym dopadom obchodnej vojny, to môže v USA priniesť väčšie spomalenie, než sa dnes všeobecne očakáva. 

Ak by sme aj dokázali vyhnúť recesii, zisky firiem môžu dramaticky poklesnúť. Pre celkový ekonomický sentiment je to silný signál. Uvidíme teda, čo príde počas najbližšej výsledkovej sezóny. 

V prostredí klesajúcich sadzieb, slabnúceho dolára a neistoty spojenej so smerovaním rizikových aktív sme pridali do portfólia zlato. Neznamená to ale, že meníme náš postoj na úplne defenzívny. Napriek náznakom neistoty by bolo zaujať pri akciách medvedí postoj príliš veľkorysé. Najmä, keď si svetové centrálne banky dali za cieľ udržať ekonomický rast pri živote. 

Centrálne banky vo vedení 

S centrálnymi bankármi pri kormidle sa nedá nič vylúčiť. Nemôžeme ignorovať, že ich politiky zvyčajne fungujú, iba žeby nie. Preventívne zníženie sadzieb Fedu nemusí byť pre rizikové aktíva vždy pozitívne. Efekt môže byť len krátkodobý. 

Keď k tomu napríklad došlo na začiatku roka 2001 v reakcii na slabé ekonomické dáta z konca predchádzajúceho roku, trhy sa najprv potešili a nasledoval rast. Neskôr však trhy spadli, keďže ekonomika vstúpila do miernej recesie. Bolo potom potrebných desať znížení sadzieb Fedu, aby došlo k ukončeniu osem mesiacov trvajúceho poklesu trhov. 

Investori by boli ľahkomyseľní, keby históriu posudzovali selektívne a maľovali by si len ružový obrázok. Je treba byť pripravený dokonca aj na to, že najsilnejší nástroj monetárnej politiky už narazil na svoje limity. 

Bill McQuaker, portfólio manažér multi asset tímu spoločnosti Fidelity International v Londýne

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre