Na prvý pohľad neboli predurčení na úspech, ale dokázali to

J. K. Rowling (Reuters)

Väčšinou, keď sa pozeráme na cestu úspešných a bohatých lídrov, máme pocit, že na to boli predurčení už od detstva.

Možno ako päťroční začali predávať limonádu v stánku. Možno boli zázračným dieťaťom vedy, matematiky… jednoducho každý vedel, že títo mladí ľudia raz budú úspešní.

Ale občas sa stane, že príde nejaký naozaj nečakaný protagonista, ktorého nik nevidel prichádzať a napriek tomu sa na scéne biznisu objaví so šarmom, vtipom, chytrosťou a začne brať obchodný svet útokom.

Čo sa môžeme naučiť od týchto “nečakaných” podnikateľov?

Sophia Amoruso

Ak ste nepočuli o Sophii Amoruso a jej značke Nasty Gal, spoznáte ju v podobe mladých žien v koketných šatôčkach a vraždiacich podpätkoch. Sídlo jej spoločnosti je v Kalifornii a oblečenie, predávané väčšinou on-line, je futuristické a určené pre slobodne zmýšľajúce dievčatá.

Sophia Amoruso (Flickr)

Aká je záhada jej úspechu? No, aká je šanca, že spoločnosť vedená ženou s minimálnymi pracovnými skúsenosťami a žiadnymi podnikateľskými skúsenosťami vyletí do TOP 20 v zozname Inc.?

Ako sa to stalo?  Amoruso bola všetko: stylista, fotograf, copywriter, sekretárka, poštový odosielateľ…  Napriek tomu bol každý jej produkt štylizovaný do dokonalosti. Postupne sa vypracovávala a k vintage štýlu svojho oblečenia, pridáva aj moderné kúsky. A hlavne – nebrala NIE ako odpoveď.

Ďalšia rada: múdry podnikateľ vie, kedy zostať a kedy ustúpiť. Amoruso odstúpila úlohe generálneho riaditeľa a vymenovala ním niekoho, kto by jej značku mohol postúpiť do ďalšej úrovne. Ona zatiaľ vo svojej novej úlohe výkonného predsedu, spája spoločnosť so zákazníkmi. Amoruso pozná svoje silné a slabé stránky a aj to, ako to využiť pre pokrok svojej spoločnosti.

Pete Cashmore

33-ročný Pete Cashmore je zakladateľ Mashable, populárneho spravodajského a zábavného portálu. Dnes ho mesačne navštívi 30 miliónov ľudí a na sociálnych sieťach ho sledujú milióny fanúšikov, takže nemožno pochybovať o tom, že Mashable je veľké zviera vo svete internetu.

Pete Cashmore (Flickr)

Čím je Cashmore iný? Nezačínal v Silicon Valley ako takmer všetci online gigatni, ale  prvú webovú stránku spúšťal zo svojej izby v dome rodičov v Aberdeenshire, v Škótsku.

Vedel, že keď sa chce „hrať s veľkými chlapcami“, musí sa ako oni aj správať. Začal preto dodržiavať americký čas a spával počas dňa, aby mohol byť online práve vtedy, keď aj Amerika. Snažil sa vyrovnať i kvantitatívne a vyprodukoval aj 10 článkov za deň.

Všetko sa začalo v nemocnici, kde sa ocitol s komplikáciami po operácii slepého čreva. Mal 19 rokov. Obrátil sa na internet a zostal fascinovaný počtom blogov a sociálnych sietí. Namiesto len objavovania, rozhodol sa, že sa aj zapojí.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey netreba špeciálne predstavovať. Je to prvá  černošská žena – miliardárka v histórii. K jej úspechom patrí najsledovanejšia televízna relácia z roku 1993 s Michaelom Jcksonom, bola nominovaná na Oscarov, Tonys, Primetime Emmy a ďalšie.

Oprah Winfrey

Mimoriadne inšpirujúci je aj jej príbeh. Narodila sa nevydatej dospievajúcej slúžke, detské roky trávila striedavo s matkou, babkou a otcom. Bola sexuálne obťažovaná a ako tínedžerka ušla z domova. Čoskoro otehotnela, no dieťa zomrelo krátko po pôrode. Nakoniec sa presťahovala k otcovi a stala sa ocenenou študentkou.

Nielenže prekonala svoju tragickú minulosť, navyše sa stala aj jedným z najúspešnejších a najbohatších ľudí na svete.

Jej návod: Vedela, že hranice neexistujú. Popularita jej talk-show vďačí aj jej prístupu k divákom. Oprah sa cíti v show ako vo svojej obývačke plnej priateľov, hovorí zo srdca, odhaľuje osobné anekdoty. Pravidelne diskutuje aj o tabuizovaných témach a prináša aj témy mimo hlavného prúdu. Nikdy sa nezastaví. Jej bohatstvo už teraz stačí, aby do konca života nepracovala, no jej cieľ je učiť sa.

Hovorí: „vždy robte to, čo chcete robiť. Prestaňte predstierať, že ste niečo iné ako to, čo ste.

Richard Branson

Richard Branson je okúzľujúci, kultový, 68-ročný zakladateľ Virgin Group a aj jeden z najbohatších obyvateľov Veľkej Británie. Vyrastal v Blackheath v Londýne.

Napriek prekážkam v roku 1972 zakladá nahrávaciu spoločnosť Virgin Records.  V roku 1980 nasledovalo Virgin Atlantic Airways, v neskorých 90. rokoch Virgin Mobile a po roku 2000 Branson oznámil nový projekt vesmírnej turistiky – Virgin Galactic.

A prečo sa radí do zoznamu úspešných ľudí, ktorí na to neboli predurčení? Branson trpí dyslexiou a mal zlé študijné výsledky. V skutočnosti ho riaditeľ školy vyhodil so slovami, že buď skončí vo väzení alebo ako milionár. To, že sa mu podarila tá druhá možnosť, má niekoľko dôvodov.

Po prvé – je miláčikom. Má charizmu a vrodené vodcovské schopnosti.  K zamestnancom (a sú ich tisíce) sa správa ako k rodinným príslušníkom. Ako sa vyjadril pre Entrepreneur.com:

Ľudia  kvitnú, keď ich chválite. Nepotrebujú počuť, čo spravili zle, pretože to zväčša vedia. Ak niečo niekomu nejde, neznamená to, že ho treba automaticky vyhodiť z firmy. Spoločnosť by mala byť skutočne ako rodina. Vo väčšine prípadov nájdete nejakú prácu pre každý druh osobnosti.“

Ďalším jeho darom je, že vie riskovať, občas to môže vyzerať nezodpovedne a hazardne, ale ako vidíme, vie čo robí.

J.K. Rowling

Možno meno Rowlingovej nie je širokej verejnosti až tak známe, ale jej výtvor – Harry Potter, je známy absolútne každému. Fenomenálna séria kníh o čarodejníkovi na začiatku akoby nebola predurčená pre úspech. Málokto vie, že Rowlingovú odmietlo viacero vydavateľstiev. Avšak po siedmych rokoch našla svoju cestu a už päť mesiacov po vydaní knihy získala svoje prvé ocenenie.

Počas ďalších desiatich rokov sa Rowlingová stala jedným z najbohatších ľudí na svete a prvým spisovateľom, ktorý sa objavil v klube miliardárov.

J. K. Rowling (Reuters)

 

Rowlingovej cesta k úspechu tiež nebola jednoduchá, rozvedená mamička sa často musela doslova rozhodovať medzi tým, či minie peniaze na potraviny alebo pásky do písacieho stroja.

A ako sa Rowlingovej podarilo otočiť svoju situáciu a stať najúspešnejšou autorkou ?

Prijala svoje neúspechy. Neutápala sa v smútku. Koniec koncov, bola už totálne na dne a jediná cesta viedla hore. S týmito myšlienkami sa rozhodla napísať knihu. V príhovore na Harvarde sa vyjadrila o dôležitosti neúspechu: „Je nemožné žiť bez zlyhania, ak áno, iba ak žijete natoľko opatrne, že to ani nie je život. A to  je to najväčšie zlyhanie.“

Nikdy sa nevzdala. Písanie použila ako terapiu na diagnostikovanú depresiu. V kaviarňach okolo Edinburghu trávila dni písaním Harryho Pottera, zatiaľ, čo jej dcéra, Jessica, spala vedľa nej. Život slobodnej matky na životnom minime nemohol byť ľahkým. Ale Rowlingová mala  odhodlanie, aby sa stala úspešnou. A podarilo sa jej to.

Komentáre