Sheldon Adelson: Muž, ktorý úplne z ničoho vybudoval najväčšie kasíno sveta

Príbeh Sheldona Adelsona je typickým príbehom amerického sna. Aj keď dnes je s majetkom takmer 34 miliárd dolárov 15. najbohatším človekom sveta, začiatky neboli jednoduché a k miliardovému majetku sa vypracoval od nuly.

Sheldon sa narodil sa v roku 1933 v Bostone, počas Veľkej hospodárskej krízy. Je synom prisťahovalcov, otec bol taxikár, matka prevádzkovala malý obchodík. Spolu s ďalšími tromi súrodencami žila celá rodina v jednoizbovom byte.

Pracovať začal veľmi mladý a to ako predajca novín. Dodnes jeho záujem o noviny pretrváva. Jeho prvý podnikateľský počin vznikol údajne v čase, keď mal dvanásť rokov.

Neskôr sa zapísal na City College v Bronxe, v odbore podnikové financie, ale skončil ani nie po dvoch rokoch. Dával prednosť práci, avšak trvalé zamestnanie sa mu nedarilo udržať: venoval sa bankovníctvu, hypotékam, prevádzkoval obchod s toaletnými potrebami pre hotely, pracoval v cestovnej kancelárii, vstúpil do americkej armády a pracoval aj ako súdny stenograf na Wall Street.

A to sú iba niektoré z vecí, do ktorých „zabŕdol“.

Nič veľkolepé to nebolo, až do jeho 46 rokov, kedy rozbehol počítačový veľtrh COMDEX.

COMDEX (Computer Dealers Exhibition) bol matkou všetkých počítačových výstav. Načasovanie bolo perfektné, pretože trh s počítačovým priemyslom sa práve rozbiehal a značky ako IBM, Apple a Microsoft začali prudko rásť.

V tomto čase Adelson stretol jeho prvú manželku, Sandru a adoptovali si spolu tri deti. Rozviedli sa v roku 1988. V roku 1987 COMDEX zarobil 20 miliónov dolárov a stal sa najväčším veľtrhom v Las Vegas. Rozšíril sa aj do Atlanty a Chicaga.

Do konca desaťročia, skupina Interface dosiahla čistý príjem vo výške 250 miliónov dolárov a expandovala COMDEX aj do ďalších krajín.  Veľtrh skončil v roku 2003.

V roku 1988 Adelson kúpil krachujúce legendárne kasíno Sands v Las Vegas za 128 miliónov dolárov a o 8 rokov neskôr ho zbúral.

V predstavách mal už totiž veľkolepejšie plány. V roku 1991 Adelson stretol jeho manželku Miriam, pôvodom z Izraela, ktorá sa venovala liečbe závislosti na drogách. Počas ich medových týždňov v Taliansku sa nechal inšpirovať kanálmi a architektúrou Benátok a začal s víziou obrovského hotelového rezortu.

V roku 1999 otvoril na pôvodnom území Sands, obdivuhodný rezort The Venetian, ktorý je dnes súčasťou najväčšieho integrovaného rekreačného komplexu na svete. Jeho debut v roku 1999 priniesol niekoľko nezabudnuteľných momentov ako prítomnosť  osobností Cher či Sophie Loren.

O štyri roky neskôr bol Adelson v Macau (čínsky ostrov hazardu) a stal sa jedným z dvoch Američanov, ktorým sa podarilo získať licenciu od Číňanov (druhým je Steve Wynn).

Toto kasíno je teraz hlavným zdrojom ziskov pre Adelsonov holding. Recesia síce vzala obrovské sústo z akcií spoločnosti, ale v súčasnosti sa už z tohto prepadu otriasli a vrátili sa späť.

Adelson mal trošku neskorý štart do úspešného života, a tak i údery začali prichádzať až neskôr.

V roku 2001 bol Adelson nútený svedčiť vo veci priekupníctva na olympijských hrách v Pekingu. V roku 2004 Sands zaplatilo pokutu milión dolárov za údajné podvody v súťaži s Mercedes-Benz. Nemenovaný zamestnanec The Venetian skryl lístok  pre hráča určeného vyhrať v rukáve trička, potom predstieral, že vytiahol víťazný lístok.

V roku 2007 založil vlastné bezplatné noviny v Izraeli s názvom Izrael Hayo (Izrael Dnes). New York Times hovorí, že sú všeobecne vnímané ako pro-Netanyahové.

Aj pri páde Lehman Brothers prišiel o nemalú čiastku, no zo všetkého sa otriasol a pustil sa do politiky.

A to naplno.

Dodnes veľkoryso podporuje republikánskych kandidátov a počas volieb 2012 prijala Republikánska strana až 150 miliónov dolárov zo skupín okolo Adelsona. Najmenej 5 miliónov šlo na New Gingrich.

V roku 2010 si otvoril 5,7 miliardový komplex v Singapure, ktorý zahŕňa Sky Park na vrchole trojice 55 poschodových budov.

Adelson s manželkou má za sebou i pestrú charitatívnu činnosť. Prispieva na lekárske výskumy, organizácii, ktorá financuje prehliadky Izraela pre deti, mučeníkom holokaustu. Adelson je tiež členom predstavenstva amerického spomienkového múzea holokaustu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre