Pozor na nadhodnotené akcie, varuje Morgan Stanley

Americká banka Morgan Stanley predpovedá, že budúci rok nebude priať firemným ziskom.

Podľa kapitálového stratéga banky Mikea Wilsona budú zisky podnikov klesať v druhom a treťom kvartáli, čo vyvolá tlak na nadhodnotené akcie. Wilson hovorí o príchode “recesie ziskov.”

Banka preto investorom radí, aby boli opatrní, pretože veľké investície do nadhodnotených akcií môžu dopadnúť katastrofálne. Podľa nej môže pri jednotlivých akciových tituloch dôjsť až k panickému vývoju. Týkať sa to má predovšetkým najviac rastúcich akcií s najvyššími rastovými očakávaniami.

Podľa analytika bude rast ekonomiky USA čeliť výraznému spomaleniu, čo negatívne ovplyvní marže firiem. Za riziko považuje aj vplyv obchodných vojen či možný rast sadzieb.

Pokiaľ úrokové sadzby v ekonomike rastú, investori presúvaj kapitál do lepšie úročených aktív ako sú dlhopisy, takže dochádza k odlivu prostriedkov z akciového trhu.

Pre akciový index S&P 500 banka ponecháva odhad v rozpätí 2650 – 2825 bodov. Medvedí scenár  počíta s odhadom 2400 bodov, býčí odhad je stanovený na 3000 bodov. Aktuálne sa index S&P 500 obchoduje na úrovni 2700 bodov.

Nedávno banka zverejnila svoj výhľad aj pre americký dolár. Podľa nej bude americká mena v roku 2019 oslabovať, keďže ekonomiky ako Japonsko, EÚ a Čína znížia svoje investície na globálnych trhoch a oslabí sa dopyt po americkom dolári.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre