2019: Rok slabého dolára?

americký dolár
americký dolár

Analytik Hand Redeker z banky Morgan Stanley tvrdí, že americký dolár bude budúci rok oslabovať, a to aj napriek vyšším sadzbám zo strany americkej centrálnej banky. Dôvod?

Redeker poukazuje na ekonomiky ako Japonsko, EÚ a Čína, ktoré už teraz menej investujú do globálnych finančných trhov, takže dopyt po americkom dolári sa pravdepodobne zníži.

„Keď vytvoríte dlh, potrebujete nájsť niekoho, kto ho kúpi, to znamená, že sa potrebujete pozrieť na globálnu dostupnosť kapitálu.. a práve dostupnosť kapitálu na svetových trhoch prudko oslabuje“, uvádza Redeker.

V dôsledku toho bude k dispozícii menej kapitálu na financovanie amerického deficitu, dodáva analytik.

Morgan Stanley očakáva, že dolárový index do štvrtého kvartálu 2019 oslabí zo súčasných 97 bodov na 85 bodov. Od začiatku roka dolárový index získal takmer 5%.

Postupné zvyšovanie sadzieb v USA a zlepšený hospodársky rast vyniesol nahor aj výnosy amerických dlhopisov, čo prilákalo zahraničných investorov a dopyt po dolári v tomto roku vzrástol. Pokiaľ však investori nájdu lepší výnos inde, existuje riziko, že investori stiahnu svoj kapitál z USA.

Graf: Vývoj dolárového indexu v roku 2018

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre