Začne si svet hľadať novú globálnu menu, ktorá nahradí dolár?

americký dolár
americký dolár

V treťom štvrťroku sme videli, ako rozvíjajúce trhy pod ťarchou silnejšieho dolára a vyšších sadzieb Fedu klesali. Najviac trpela turecká líra a argentínske peso, zatiaľ čo ostatné rozvíjajúce sa trhy závislé od dovozu, napríklad Indonézia a India, sa ocitli pod značným tlakom.

Smerovanie amerického dolára je hlavným motorom tohto vývoja. Prechádzame zo záverečnej fázy cyklu americkej monetárnej politiky k jej úplnému záveru. To všetko sa pritom deje rýchlejšie, než trh alebo Fed očakávali. Americký dolár a americké úrokové sadzby môžu podľa nás rásť len do určitej úrovne. Skôr či neskôr sa totiž niečo pokazí.

Ak nedôjde k oslabeniu americkej meny, prejdeme do fázy odmietania dlhov denominovaných v dolároch. Bude to znamenať najprv koniec “hrôzovlády dolára” a potom intenzívne hľadanie alternatívy pre globálnu menu, čo už vlastne aj začalo.

Rastúce sadzby Fedu sú novou hrozbou

Zvyšujúce sa sadzby Fedu by mohli rýchlo zničiť americké trhy a nakoniec aj celú americkú ekonomiku. Zároveň predstavujú hrozbu aj pre zvyšok sveta. Čína však sľubuje, že sa podobným smerom nevydá. Nie sme si istí, či tento sľub dodrží, ale myslíme si, že bude udržiavať hodnotu svojej meny. Predstavuje to kľúčový predpoklad toho, aby sa kurz dolára skôr či neskôr otočil.

Napriek tomu je nárast výnosov dlhopisov, ktorý je najzreteľnejší v Spojených štátoch, ale zdá sa, že sa šíri aj do Európy a dokonca aj Japonska, zatiaľ najzásadnejšou témou na diskusiu. Vyššie kapitálové náklady pôsobia ako silný protivietor pre globálne finančné trhy a následne aj pre globálny rast. Ovplyvnia totiž negatívne úverový cyklus, čo bude mať rôzne dopady na meny rozvinutých, ako aj rozvíjajúcich sa trhov.

Menové vyhliadky

USA

Sila americkej meny dlho nevydrží. V technických ukazovateľoch už prekročili výnosy amerických dlhodobých dlhopisov Rubikon a ani v ďalšej časti roka nemôžeme vylúčiť ich ďalší nepríjemný nárast. Vyššie sadzby pribrzdia zotavenie americkej ekonomiky, čo sa možno stane práve už vo štvrtom štvrťroku. Možno práve preto dosiahne USD čoskoro svoje súčasné maximum, ak k už tomu nedošlo. Keď si trh uvedomí, že Fed zašiel príliš ďaleko, dôjde k obratu.

Európa a eurozóna

Európska centrálna banka ukončuje svoju politiku kvantitatívneho uvoľňovania vo chvíli, keď sa ekonomika eurozóny oslabuje, a euro veľmi túži po zotavení z podhodnotených úrovní voči USD. Globálne ekonomické oslabenie je pre eurozónu dvojnásobne nešťastné, pretože ide o ekonomický blok s najväčším prebytkom bežného účtu, čo znamená, že je najcitlivejší na vývojovú krivku globálneho rastu. To však nutne neznamená, že sa dočkáme slabého eura.

Po náraste vplyvu populistov takmer všade v Európe a s vyhliadkou na májové voľby do európskeho parlamentu majú európski politici čo robiť, aby sa populistickým hrozbám postavili. Znamenalo by to  injekcie fiškálnych stimulov, po ktorých pravdepodobne siahne najmä Nemecko, hneď ako sa jeho ekonomika ocitne pod jasným tlakom.

Takže namiesto prísnej fiškálnej a uvoľnenej monetárnej politiky môžeme čakať, že EÚ prejde k tvrdšej monetárnej politike a voľnejšej fiškálnej politike – čo bude mať dobrý vplyv pre menu. Áno, hrozia tu problémy a ďalší prípadný stres pre euro. Hrozbou je stále nevyriešený rozpočtový problém Talianska. Nádejou ale je fiškálna politika, ktorá by mohla euru pomôcť.

Veľká Británia

Libra sa posilnila, pretože trh sa začal stavať k brexitu o niečo optimistickejšie. Dôvodom je konferencia Konzervatívnej strany, ktorá prejavila jednotu. EÚ naznačila, že ak obe strany dokážu nájsť riešenie pre nepríjemný problém hranice Severného Írska, v hre je ešte stále riešenie “Kanada +++”.

Cesta k výraznému zotaveniu libry je otvorená iba v prípade, že vznikne dohoda, ktorá dostatočne zachová suverenitu Veľkej Británie (tj. nebude pripomínať plán premiérky Theresa Mayovia) a pokiaľ plán v parlamente odobria aj menšinoví podporovatelia vlády – severoírska Demokratická unionistická stranu.

Ak nedôjde k dohode, bude to mať nepríjemné domáce politické dôsledky a pravdepodobne dôjde k zdržaniu vo vyjednávaní, k novým voľbám a možno aj k druhému referendu. Tento scenár je dokonca pravdepodobnejší ako takzvaný tvrdý brexit.

John Hardy, hlavný forex stratég v Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre