Čínska dlhová bomba je pripravená explodovať

Americký ekonóm a investičný bankár James Richards varuje, že čínska dlhová bublina môže čoskoro prasknúť.

Ako píše vo svojom článku, podstatná časť spomalenia čínskej ekonomiky prebehla v posledných dvoch rokoch. Dôvod je jednoduchý. Na čínskom „raste“ sa vo veľkej miere (približne 25%) podieľali premrhané investície do infraštruktúry v „mestách duchov“.

Richard píše, že tieto investície boli financované z dlhov, ktoré teraz nemožno splatiť. Pomohlo to síce pri vytváraní krátkodobých pracovných miest a poskytovaní zákaziek pre dodávateľov cementu či ocele, ale nebol to udržateľný model, pretože infraštruktúra nebola vôbec využívaná, prípadne nevytvorila dostatočné príjmy.

Podľa Richardsa budúci úspech Číny závisí od technológií s vysokou pridanou hodnotou a taktiež od vyššej spotreby. Ale prechod na duševné vlastníctvo a zameranie sa na spotrebiteľa znamená spomalenie infraštruktúry, čo zároveň pribrzdí ekonomiku.

S tým je opäť spojené odhaľovanie toxického dlhu, čo prináša riziko finančnej krízy a krízy likvidity. Čína s týmito krokmi prišla už minulý rok, ale rýchlo prestala, keďže ekonomika spomalila. Teraz hospodárstvo spomalilo natoľko, že sa začínajú rúcať aj finančné trhy.

Richards uvádza, že Čína síce má 1,4 bilióna dolárov v amerických dlhopisoch, ale tieto aktíva potrebuje na záchranu svojho bankového systému alebo na ochranu jüanu.

Medzitým čínsky bankový sektor, ktorý je z veľkej časti štátnym, dlhuje 318 miliárd dolárov prostredníctvom komerčných dlhopisov denominovaných v dolároch.

Ekonóm tak upozorňuje, že krajine nezostáva príliš veľa prostriedkov na záchranu viacerých odvetví. Preto čínska dlhová bomba, ktorá sa tak dlho kumulovala, sa teraz chystá explodovať. Ekonomika sa spomaľuje, dlh narastá a obchodná vojna s Trumpom priškrtila vývoz Číny, ktorý krajine zarába doláre na splácanie dlhov.

Richard varuje, že každým dňom sa blíži čínsky finančný kolaps, ktorého následkom neunikne ani zvyšok sveta.

James G. Rihards je americkým právnikom, ekonómom a investičným bankárom s 35-ročnou praxou na Wall Street. Okrem toho je editorom pre Strategic Intelligence.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre