Pod akciami sa zatriasla zem. Čo spôsobilo výpredaj?

Výpredaj na americkom akciovom trhu včera opäť pokračoval. Akciový index S&P 500 stratil 2% a zaznamenal tak šiesty stratový deň za sebou. V stredu popredné americké indexy poklesli o viac ako 3%, pričom najviac vypredávané boli technologické akcie, vrátane spoločností Facebook, Amazon či Alphabet (matka Google).

Na prepady v USA zareagovali aj burzy v Ázii či v Európe. Japonský akciový benchmark skĺzol na najnižšiu úroveň za rok a pol a stratám sa nevyhli ani akcie v Austrálii.

Čo spustilo výpredaj?

Za jeden z najhlavnejších faktorov je považovaný rýchly rast výnosov amerických dlhopisov. Časť investorov tak odpredáva akcie a presúva kapitál do dlhopisov, ktoré sa stávajú atraktívnejšie.

Výnosy dlhopisov poháňa americký Fed, ktorý pokračuje v zvyšovaní sadzieb. Naposledy zvýšil základnú sadzbu v septembri a to o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 2,0 – 2,25 percenta. Centrálna banka uviedla, že do konca tohto roka zvýši úroky ešte raz a budúci rok 3-krát.

Šéf Fedu Jerome Powell (Reuters)

Vyššie sadzby nie sú pozitívnou správou pre akciových býkov ani z pohľadu budúcej ziskovosti. Úvery sa firmám a spotrebiteľom postupne predražujú, čo negatívne ovplyvní firemné investície aj spotrebu.

Politika Fedu sa nepáči americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Podľa neho by sa Fed nemusel so zvyšovaním sadzieb tak ponáhľať, keďže americká ekonomika nemá problémy s infláciou. „Centrálna banka je príliš opatrná. To čo robí, nemá zmysel,“ vyhlásil prezident pred novinármi.

Po stredajšom prepade akcií vyjadrenia ešte pritvrdil, keď povedal,  že “Fed sa zbláznil” a je za súčasný výpredaj zodpovedný. Trump zároveň označil zvyšovanie úrokov za “smiešnu” politiku, ktorá jeho administratíve zvyšuje náklady na financovanie štátneho dlhu.

Ďalším faktorom, ktorý nepriaznivo vplýva na akciové trhy, je obchodné napätie medzi USA a Čínou. Trhy si čoraz viac uvedomujú, aké škody môže napáchať vyústenie tohto konfliktu do ekonomickej vojny medzi dvomi hospodárskymi veľmocami. Podľa analytikov sa už obchodný spor medzi krajinami začína prejavovať v hospodárení nadnárodných korporácií.

MMF mnohým otvoril oči

Do toho všetkého sa pridal aj Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý svojou najnovšou prognózou utlmil doterajší optimizmus investorov.

Organizácia vo svojej čerstvej prognóza uvádza, že rast globálnej ekonomiky bude v tomto aj budúcom roku miernejší a to na úrovni 3,7%. MMF pritom poukazuje na rast úrokových sadzieb, ktorých vplyvom sa spomalí ekonomický rast.

Najnovšou prognózou MMF zrejme mnohým investorom rozlepili oči, keďže tí hnali akcie bezhlavo nahor a ignorovali možné ekonomické problémy.

Mnohí investori si teraz kladú otázku, či sú súčasné prepady len zdravou korekciou, alebo začiatkom novej krízy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre