10 rokov po kolapse. Stojí Island pred novou krízou?

Island

Bolo to pred desiatimi rokmi, čo problémy bánk vtiahli Island do hlbokej finančnej a ekonomickej krízy. Agentúra Bloomberg uvádza, že dnes táto krajina čelí ďalšiemu veľkému problému, ktorý ju môže vtiahnuť do ekonomickej priepasti.

V ohrození je totiž cestovný ruch, čo je pre ostrov s 340-tisíc obyvateľmi najdôležitejším odvetvím. Na hrubom domácom produkte má až 12%-ný podiel a na firemných investíciách sa podieľa 20 percentami.

Arion Bank vo svojej správe varuje, že krajine budúci rok hrozí pokles počtu návštevníkov. Za posledné desaťročie sa pritom počet turistov zvýšil viac ako štvornásobne. Pokles však zaznamenáva ročné tempo rastu turistov (viď graf nižšie).

(Bloomberg)

Ako upozornil docent Islandskej univerzity Gylfi Magnusson, kríza v cestovnom ruchu by mohla ovplyvniť celú ekonomiku, vrátane dopytu po zamestnancoch, investícií do hotelov, bilancie bežného účtu či výmenného kurzu islandskej koruny.

Problémy v cestovnom ruchu vidieť priamo na aerolínkach, ktoré sa musia vysporiadať nielen s obrovskou konkurenciou, ale aj vyššou cenou ropy.

Letecká spoločnosť Icelandair Group so sídlom v Reykjavíku tento týždeň varovala pred ďalším vývojom zisku a zároveň bola nútená požiadať o pomoc majiteľa dlhopisov. Aerolínka navyše stále hľadá náhradu za generálneho riaditeľa, ktorý odstúpil pred dvoma mesiacmi.

Špekuluje sa aj o finančnom zdraví nízkonákladových islandských aeroliniek Wow Air, ktoré spolu s Icelandair privážajú na Island väčšinu turistov. Firma získala nový kapitál prostredníctvom emisie dlhopisov a na zimu zrušila lety do Edinburghu, Štokholmu a San Francisca. Odôvodnila to meškaním dodávok dvoch lietadiel Airbus A330neo.

Prvé problémy už vníma aj islandská centrálna banka, ktorá minulý mesiac intervenovala na menovom trhu, aby podporila kurz islandskej koruny. Tá oslabila z dôvodu obáv o finančnú situáciu vo Wow Air.

Medzinárodný menový fond (MMF) minulý mesiac uviedol, že následky silnej islandskej koruny medzi rokmi 2014 a 2016 sa teraz negatívne odrážajú na raste cestovného ruchu a domáceho dopytu. MMF uvádza, že potenciálnymi rizikami pre ekonomiku Islandu sú vysoké ceny ropy, rastúca konkurencia v leteckej doprave, vyhrotenie globálneho obchodného napätia a neistota okolo rokovaní o brexite.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre