Argentínske peso kolabuje. Centrálna banka zvýšila sadzby na 60%

Argentínska mena je pod čoraz väčším tlakom, na čo dnes tamojšia centrálna banka zareagovala zvýšením základnej úrokovej sadzby z predošlých 45% na 60%. Zároveň prisľúbila, že ich nezníži aspoň do decembra.

Posledné zvýšenie sadzieb zo 40% na 45% pritom prebehlo ešte tento mesiac 13. augusta.

Centrálna banka chce týmto krokom schladiť vysokú infláciu a zastaviť prudký prepad domácej meny. Kým v stredu argentínske peso kleslo o 7%, dnes zaznamenáva pokles o viac ako 14%. Od začiatku roka kurz pesa voči doláru oslabil o takmer 50%.

USD/ARS (zerohedge)

Prepad meny zrýchlilo oznámenie argentínskeho prezidenta, že jeho krajina požiadala Medzinárodný menový fond (MMF) o predčasné uvoľnenie finančných prostriedkov z pohotovostného úveru.

Tretia najväčšia krajina Latinskej Ameriky sa na finančnej pomoci s MMF dohodla v júni a ešte v tom mesiaci získala 15 miliárd USD. Ďalšie 3 miliardy USD mala Argentína čerpať v septembri, avšak teraz žiada urýchlenie vyplatenia. Cieľom čerpania úveru od MMF je vyhnúť sa vysokým nákladom spojeným s financovaním na dlhopisových trhoch.

Pripomeňme, že zvyšovanie sadzieb nie je jediným krokom centrálnej banky proti prepadu pesa. Za účelom stabilizovať kurz už intervenovala na devízovom trhu, kde od začiatku roka predala 12,88 mld. USD. Len v utorok (28. augusta) na devízovom trhu predala 200 miliónov USD.

Slabnúca mena a inflácia, ktorá dosahuje 31%, podnecujú obavy z ešte väčších hospodárskych problémov. Aj napriek pomoci MMF sa krajine nedarí presvedčiť investorov, že sa jej podarí oživiť ekonomiku a znížiť fiškálny deficit. Trhy sa preto obávajú, že krajina čoskoro nebude schopná splácať vysoké dlhy a ohlási bankrot.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre