Tesla zostáva na burze, Trump pohrozil EÚ, Venezuela uvádza novú menu

Ako vyzeral uplynulý obchodný týždeň na finančných trhoch? Prečítajte si aktuálny víkendový sumár.

Sprivatizovanie Tesly sa nekoná

Plán Elona Muska stiahnuť spoločnosť Tesla z burzy sa nepodarí uskutočniť. Koncom tohto týždňa to zamietlo predstavenstvo firmy.

Na začiatku augusta šéf Tesly Elon Musk zverejnil tweet, prostredníctvom ktorého oznámil plán na sprivatizovanie Tesla Motors. Musk vtedy uviedol, že Tesla na tento účel disponuje prostriedkami vo výške 72 miliárd dolárov a akcionári, ktorí by nesúhlasili, by dostali až 420 USD za akciu.

Muskov tweet, ktorý vyvolal prudký nárast akcií Tesla, už začala prešetrovať aj Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC). Existuje podozrenie, že spôsob, akým bola správa zverejnená, môže byť v rozpore s pravidlami burzy.

Jerome Powell nepotešil dolár

Investori tento týždeň vyčkávali na prejav šéfa Fedu Jerome Powella, ktorý v piatok vystúpil na stretnutí centrálnych bankárov v Jackson Hole.

Powell vyhlásil, že ekonomike USA prospeje ďalšie zvyšovanie sadzieb, no do budúcna Fed počíta s pozvoľným zvyšovaním základnej sadzby. Podľa neho je súčasný pozvoľný rast sadzieb tou najlepšou cestou pre americkú ekonomiku.

Dolár na jeho slová zareagoval oslabením a ešte viac tak rozšíril straty, ktoré zaznamenal v predošlých dňoch.

Graf: Vývoj menového páru EUR/USD

Vývoj EUR/USD

Trump hrozí 25%-ným clom na autá z EÚ

Prezdident USA Donald Trump tento týždeň uviedol, že jeho administratíva plánuje zaviesť 25-percentné dovozné clo na každé auto z Európskej únie.

Clá by mali nepriamy dopad aj na Slovensko. Z bratislavskej fabriky Volkswagenu smeruje do USA každý piaty automobil, no treba dodať, že všetko sú to luxusné SUV, na ktoré už dnes USA uplatňuje clo 25%.

Zvýšenie ciel na osobné vozidlá sa ich preto žiadnym spôsobom nedotkne. Pocítiť to však môžu niektorí dodávatelia, ktorých diely sa používajú aj pre osobné vozidlá smerujúce do USA.

Uskutoční sa najväčšie IPO sveta?

Agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje uviedla, že ropná spoločnosť Saudi Aramco odvolala domácu, ako aj zahraničnú ponuku akcií (IPO), ktorá mala byť najväčšou v histórii. Tieto informácie však poprela saudskoarabská vláda, ktorá vraj IPO ďalej plánuje a údajne už prijala opatrenia súvisiace so vstupom firmy na burzu.

Zdroj, ktorý je so situáciou dobre oboznámený, však agentúre Reuters uviedol, že rozhodnutie odovlať IPO bolo prijaté už pred nejakým časom, no nikto túto informáciu nemôže zverejniť. Ohlásiť by sa vraj malo najprv oneskorenie a potom úplne odvolanie, uvádza zdroj.

Grécko opúšťa záchranný program

Po ôsmich rokoch Grécko opúšťa posledný záchranný program a začne sa refinancovať samostatne na dlhopisových trhoch.

Peniaze zo záchranných balíkov bude krajina splácať do roku 2060. Celkový dlh krajiny predstavuje 322 miliárd eur, čo je 180% HDP.

Krajina sa v roku 2010 ocitla na pokraji bankrotu, pričom od tej doby bola závislá na finančných infúziách od medzinárodných veriteľov.

Venezuela a jej nová mena

Venezuela prišla s novým plánom, ako pomôcť potápajúcej sa ekonomike. Riešením má byť nová mena tzv. suverénny bolívar, ktorá vznikla škrtnutím piatich núl na predošlej mene. Suverénny bolívar má Venezuele pomôcť zatočiť s obrovskou infláciou, ktorá sa môže tento rok vyšplhať až na milión percent. Mimoriadne vysoká inflácia skomplikovala platbu bankovkami.

Maduro zároveň ohlásil ďalšie opatrenia, napríklad zvýšenie minimálnej mzdy o 3000 percent, čo však podľa expertov ešte viac zvýši infláciu. Venezuelu, ktorá drží najväčšie zásoby ropy, postihol ekonomický kolaps, ktorý už z krajiny vyhnal milióny ľudí.

Prehľad: Obchodovanie na burze

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre