Facebook prišiel o 150 miliárd USD, Venezuela čelí miliónovej inflácii

Máme tu aktuálny víkendový sumár. Pozrite sa, ako vyzerali uplynulé dni na finančný trhoch.

Zdrvené akcie Facebooku

Tento týždeň boli v centre pozornosti akcie Facebooku, ktoré zaznamenali najväčší prepad v histórii firmy. Môžu za to výsledky spoločnosti za druhý kvartál, ktoré zaostali za očakávaniami.

Navyše, riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg vyhlásil, že spoločnosť v nasledujúcich rokoch počíta so spomalením rastu výnosov. Na zisky spoločnosti budú mať negatívny vplyv náklady súvisiace so zlepšovaním ochrany súkromia používateľov. Akcie po tejto správe zaznamenali prepad až o 24%, čím Facebook prišiel až o 150 miliárd dolárov trhovej kapitalizácie.

Akcie spoločnosti Facebook
Vývoj akcií Facebook

Tržby Facebooku v druhom kvartáli medziročne rástli o 42 % na 13,23 miliardy dolárov. Analytici počítali s tržbami na úrovni 13,36 miliardy dolárov. Náklady však vzrástli až o 50%, čiže dosiahli vyšší rast než tržby. Zisk firmy posilnil o 31% na 5,1 mld. dolárov.

Miliónová inflácia vo Venezuele

Podľa MMF inflácia vo Venezuele tento rok dosiahne až milión percent a ekonomika zaznamená pokles o 18%.

Inštitúcia prirovnáva situáciu v tejto krajine ku kríze v Nemecku v roku 1923 či k situácii v Zimbabwe pred desiatimi rokmi. Problémy vo Venezuele sa začali prehlbovať v roku 2014, kedy došlo k prepadu cien ropy. A práve na príjmoch z čierneho zlata je táto krajina závislá.

Prezident Nicolás Maduro tvrdí, že krajina je obeťou ekonomickej vojny, ktorú vedie opozícia s pomocou Washingtonu. Opoziční kritici zas trvia, že problémy v krajine sú výsledkom zlých politických rozhodnutí.

Venezuela pre stále sa zhoršujúci stavu ekonomiky prestala pravidelne zverejňovať ekonomické indikátory. Ekonómovia sú teraz závislí na nezávislých predpovediach medzinárodných organizácií, bánk a venezuelského kongresu.

Ekonomický rast USA

V piatok bol v USA zverejnený údaj HDP za uplynulý druhý kvartál. Ekonomika medziročne rástla tempom 4,1%, čo naplno očakávania. Je to zároveň najrýchlejší rast od roku 2014.

Rast HDP potiahla najmä spotreba, ktorá vzrástla o 4%. Pozitívny bol aj vývoj investícií zahraničných subjektov, ktoré vzrástli o viac ako 7%.

Ide o výrazné zrýchlenie po tradične slabšom prvom štvrťroku, kedy americké hospodárstvo rástlo tempom 2,2%.

ECB nepriniesla nič nové

Uplynulý týždeň sa konalo aj zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB). Mario Draghi však ničím neprekvapil a zopakoval presne to, s čím ECB prišla už v júni.

Ďalej tak platí program postupného uťahovania menovej politiky, v rámci ktorého bude ukončený nákup aktív v decembri 2018 a postupne sa začnú normalizovať úrokové sadzby, avšak nie skôr, ako na konci leta budúceho roku.

Rast Bitcoinu pokračuje

Bitcoin tento týždeň pokračoval v raste, pričom jeho cena sa na začiatku týždňa dokázala dostať až nad 8400 dolárov.

Za rastom dopytu stoja informácie, že už v auguste môže vzniknúť na burze obchodovateľný fond ETF, ktorý bude zameraný na nákup bitcoinov. Takéto bitcoinové ETF by pomohlo vstúpiť na trh s kryptomenami aj ďalším inštitúciám.

Po prudkom náraste ceny prišla v závere týždňa korekcia a aktuálne sa bitcoin obchoduje za 8170 dolárov.

Graf: Vývoj ceny bitcoinu

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre