5 udalostí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako informovali americké média, je možné, že prezident USA Donald Trump z taktických dôvodov nepodpíše schválený zákon o daňovej reforme tento mesiac, ale až budúci rok. Týmto krokom sa oddialia automatické škrty vo výške 120 miliárd dolárov v populárnych programoch, ako je program zdravotníckej starostlivosti Medicare.

2. Japonská centrálna banka dnes ponechala základnú úrokovú sadzbu bezo zmeny na úrovni -0,10%. Banka vo svojom komentári uviedla, že japonská ekonomika mierne oživuje a inflácia by taktiež mala pokračovať v miernom raste.

3. Rast ekonomiky USA v treťom štvrťroku zrýchlil na 3,2 percenta z 3,1% v druhom kvartáli. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali, že ministerstvo obchodu potvrdí svoj odhad z konca novembra na úrovni 3,3%.

4. V Katalánsku sa dnes konajú predčasné parlamentné voľby. Predchádzala im niekoľko mesiacov trvajúca politická kríza, ktorú vyvolalo októbrové referendum o nezávislosti. Krajina s napätím čaká, či strany podporujúce nezávislosť Katalánska opäť dokážu získať väčšinu parlamentných kresiel a zostaviť koaličnú vládu.

5. Kanadská inflácia dnes mierne prekvapila, keď prekonala očakávania analytikov o 0,1 percentuálneho bodu. V novembri spotrebiteľské ceny medzimesačne rástli o 0,3%, počítalo sa s rastom o 0,2%.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre