Aké posolstvo na konci svojho mandátu vyšle J. Yellenová?

Trh si je takmer stopercentne istý, že Fed dnes zvýši sadzby o 25 bázických bodov. Nominácia nového šéfa centrálnej banky Jeroma Powella tento fakt veľmi neovplyvní. Do svojej funkcie totiž nastúpi až vo februári budúceho roka.

Nevidíme preto pri dnešnom rozhodovaní Fedu veľký priestor na prekvapenia. Navyše, všetko čo na svojej poslednej tlačovej konferencii Janet Yellenová povie, sa bude brať viac ako jej odkaz na konci funkčného obdobia, nie ako niečo, čo Fed plánuje v roku 2018 skutočne urobiť.

Fed svojim dnešným rozhodnutím bude len reagovať na ekonomické dáta a aktuálnu finančnú situáciu. V skutočnosti teda nejde o utesňovanie monetárnej politiky v pravom zmysle slova. Nemyslím si preto, že dnešné rozhodnutie povedie k nejakým zmenám v cenách tovarov, či ropy. Tie ovplyvňuje najmä dopyt a ponuka, ako aj rast, či pokles geopolitického napätia.

Čo sa týka nového predsedu Fedu Jeroma Powella, ten nikdy nevyjadril svoj nesúhlas s doterajšími rozhodnutiami centrálnej banky. Dá sa teda predpokladať, že bude pokračovať v nastúpenom trende, samozrejme, ak nedôjde k nejakým prekvapeniam v ekonomike.

V čom sa však očakávam zmena, je čiastočné uvoľnenie striktnej regulácie uplatnenej po finančnej kríze z rokov 2008 a 2009. Sčasti na to budú mať vplyv aj odborné skúsenosti J. Powella, ktorý je bývalý investičným bankárom v súkromnom sektore, čím sa značne odlišuje od akademickej praxe, ktorú mali za sebou jeho predchodcovia – Janet Yellenová a Ben Bernanke.

Smer politiky, v ktorom by sa od nich mohol J. Powell líšiť, sa ukáže pravdepodobne až vtedy, ak by sa USA dostali do recesie, alebo vyššej inflácie, alebo ak by bol ekonomický rast rýchlejší, ako sa očakáva. No to, ako by sa správal, ak by došlo k novej kríze, sa dopredu predpovedať nedá.

John Hardy, menový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre