Fed by dnes nemal prekvapiť

Dnes o 20:00 (SEČ) príde hlavná udalosť tohto týždňa, a to zasadnutie Federálneho rezervného systému v USA.

Kým ešte pred niekoľkými týždňami boli trhy presvedčené, že na júnovom zasadnutí Fedu môže dôjsť k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb, po slabých májových dátach z amerického trhu práce to považujú za nepravdepodobné.

Chudobné májové dáta ale nie sú jediným dôvodom, pre ktorý by mali sadzby zostať na nezmenenej úrovni. Analytici poukazujú aj na blížiace sa referendum o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ (23. jún), na ktoré si bude chcieť počkať aj americká centrálna banka. Podpora stúpencov vystúpenia Británie z EÚ rastie a výsledok referenda zostáva neistý.

Vzhľadom k týmto skutočnostiam sa očakáva, že ďalšie sprísňovanie menovej politiky v USA by mohlo nastať na júlovom alebo až septembrovom zasadnutí. Investori budú aj dnes s veľkou pozornosťou sledovať komentáre šéfky Fedu, Janet Yellenovej a zamerajú sa aj na tzv. dot-plot graf (zachytáva projekcie vývoja sadzieb jednotlivých členov FOMC), čo môže indikovať ďalšie budúce kroky Fedu.

Pripomeňme, že Fed zvýšil hlavnú sadzbu v decembri minulého roka, pričom išlo o prvé zvýšenie sadzieb v USA za takmer 10 rokov. Sprísňovanie menovej politiky v USA sa ale spomalilo, čo je odrazom zvýšenej volatility na finančných trhoch ako aj náznakov spomalenia globálnej ekonomiky. Ekonómovia sú ale presvedčení, že Fed v tomto roku zvýši sadzby aspoň jedenkrát.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre