Bývalý bankár odhaľuje 5 tipov, ako vybudovať bohatstvo

Nick Clements, zakladateľ finančného porovnávača MagnifyMoney, strávil roky v bankovníctve, než založil svoju vlastnú firmu. Nižšie Nick zdieľa niekoľko tipov na tému budovania bohatstva, ktoré vychádzajú z jeho viac než 15-ročných skúseností v oblasti obchodu. Tu sú:

1. Eliminujte drahé kreditné karty (tak rýchlo, ako to bude možné)

Clements uvádza, že len ťažko vytvoríte bohatstvo, ak vám nad hlavou visí hromada dlhov, ktoré ste načerpali cez kreditné karty. Bývalý bankár ich odporúča rýchlo splatiť, napr. cez iný typ úveru s oveľa lepším úročením. Dostať sa z dlhov tak rýchlo ako to bude možné, je najdôležitejším krokom, aký môžete uskutočniť na ceste budovania bohatstva, tvrdí Clements.

2. Prestaňte utrácať za veci, ktorých hodnota klesá

To, že si môžete dovoliť kúpiť najnovšie Audi nutne neznamená, že by ste tak mali spraviť. Ak dôjde na nákupy, myslite na to, že do niektorých položiek sa z dlhodobého hľadiska oplatí investovať (viďte 3. bod), zatiaľ čo iné (nablýskané autá) sa začnú znehodnocovať v okamihu, ako ich kúpite.

3. Dajte čo najviac peňazí do aktív, ktorých hodnota časom narastá

Investovať do domu či akcií je naopak dobré rozhodnutie, pretože ako nám dokazuje história, čím dlhšie tieto aktíva držíme, tým viac nám dokážu zarobiť. Clements radí, že je potrebné investovať do vecí, ktoré nám pomôžu vytvárať bohatstvo.

4. Nesnažte sa poraziť trh

Namiesto toho, aby ste počas dňa robili mnoho obchodov, čiže neustále nakupovali/predávali (aj keď niektorí ľudia sa tým úspešne živia), voľte jednoduchšiu cestu – Clements odporúča nízko nákladové indexové fondy, ktoré dlhodobo pomôžu vášmu portfóliu rásť. Okrem toho upozorňuje, že je dôležité neprepadať panike – mnoho ľudí robí chybu, že akcie predáva na dne a nakupuje na vrchole.

5. Prehodnoťte spôsob, ako vnímate samých seba

Clements na záver svojho článku uvádza, že ak máte tendenciu vyhýbať sa príliš drahým veciam, možno je čas, brať to ako kompliment. Koniec koncov, míňať veľa peňazí len preto, aby ste zapôsobili na ostatných, je bláznivé.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre