Island potrebuje novú vládu. Kvôli Panama Papers

Dokumenty, ktoré unikli z panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca (tzv. Panama Papers), narobili po celom svete poriadny rozruch.

Uniknuté informácie totiž poukazujú na to, že známi športovci, biznismeni, umelci či najvyšší úradní predstavitelia využili na ukrytie svojich príjmov či ich legalizovanie tajné offshore daňové raje, ako Panama, Bahamy či Britské Panenské ostrovy.

Politická scéna už začína pociťovať prvé dôsledky tejto kauzy, keď zverejnenie dokumentov vyvolalo vládnu krízu na Islande.

Premiér Sigmundur Gunnlaugsson (na snímke) je podozrivý z vlastnenia offshorovej firmy Wintris, ktorú doteraz úspešne zatajoval a ktorá bola napísaná na jeho ženu. Navyše, v dokumentoch Panama Papers sa spomínajú aj mená dvoch členov jeho vlády – ministra financií a vnútra.

V reakcii na medializovaný škandál a narastajúce protesty v uliciach včera islandský premiér rezignoval, pričom ešte predtým požiadal prezidenta o rozpustenie parlamentu a vyhlásenie predčasných volieb.

Novým premiérom by sa podľa tamojších médií mohol stať Sigurdur Ingi Jóhannsson, súčasný minister rybolovu a poľnohospodárstva a taktiež podpredseda vládnucej Progresívnej strany, na ktorého poukázal aj odstupujúci Gunnlaugsson.

Teraz sa čaká na islandského prezidenta a jeho oficiálne potvrdenie Gunnlaugssonovej rezignácie a vypísanie nových volieb.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre