Boháči bez maturity: 6 miliardárov, ktorí nedokončili ani strednú školu

V klube najbohatších nájdeme viacero príkladov toho, ako mladík opustí vysokú školu a rozbehne miliardový biznis. Takýmto príkladom je Bill Gates, Steve Jobs či zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. Tento článok ale nie je o nich. Je o miliardároch, ktorí nielenže nemajú vysokoškolský titul, ale nedokončili ani len strednú školu. Áno, počujete dobre. Aj napriek tomu, že zo školy odišli vo veľmi skorom veku, zdá sa, že im nič neušlo. Veď posúďte sami.

Richard Branson

Známy britský podnikateľ, ktorého značka Virgin zastrešuje stovky firiem, dnes drží majetok v odhadovanej hodnote 5 miliárd dolárov. Sužovaný dyslexiou odišiel zo školy už ako 16-ročný a čoskoro na to rozbehol svoj prvý projekt, časopis „Student“.

Neskôr začal so zásielkovým predajom hudobných platní, k čomu sa o rok neskôr pridal aj kamenný obchod. Zo zarobených peňazí Branson následne založil nahrávaciu spoločnosť Virgin Records, ktorá zaznamenala veľký úspech po tom, ako vydala úspešný album mladému hudobníkovi Mike Oldfieldovi.

Britský veľkopodnikateľ Richard Branson

David Murdock

Podobne ako Richard Branson, aj David Murdock trpel dyslexiou, kvôli čomu bol v škole považovaný za „neschopáka“. Po tom, čo ho vyhodili zo strednej školy a vrátil sa z vojny do Detroitu, ocitol sa na ulici. Napriek tomu to nevzdal, požičal si 900 dolárov a rozbehol pojazdnú jedáleň. Neskôr skúsil šťastie s realitami v Arizone, keď sa zameral na komerčné nehnuteľnosti.

V roku 1985 prevzal firmu Castle & Cooke, pod ktorú patrila aj ovocinárska spoločnosť Dole. Z Dole sa neskôr stal najväčší svetový pestovateľ ovocia a zeleniny. Hodnota majetku 92-ročného Murdocka dosahuje 3,5 miliardy dolárov.

Kirk Kerkorian

Mladý Kerkorian nedokončil ani ôsmu triedu, nakoľko musel začal pracovať už ako 9-ročný, aby finančne pomohol chudobnej rodine. Okúsil si amatérsky box či pilotovanie lietadiel počas vojny. Cesta k bohatstvu sa začala po tom, ako v roku 1962 odkúpil pozemok v Las Vegas a o niekoľko rokov neskôr otvoril megarezort MGM Grand Hotel. Hodnota majetku v čase jeho smrti dosahovala 4 miliardy dolárov.

Kirk Kerkorian

Carl Lindner Jr.

Aj napriek tomu, že zo školy odišiel už vo veku 14 rokov, zaradil sa medzi najbohatších ľudí sveta. Školu opustil počas Veľkej hospodárskej krízy a začal pracovať ako roznášač mlieka pre rodinnú mliekareň.

Neskôr spolu s bratom založili podnik so zmrzlinou, ktorý sa rozrástol v sieť United Dairy Farmers (UDF). Reťazec so zmrzlinou a mliečnymi výrobkami má dnes v USA až 200 prevádzok. Lindner zomrel v roku 2011, v tom čase hodnota jeho majetku dosahovala 1,7 miliardy dolárov.

Amancio Ortega

Strednú školu nemá ani druhý najbohatší muž na svete, Španiel Amancio Ortega. Ako 14-ročný odišiel zo školy a stal sa poslíčkom v odevnej firme, ktorá šila drahé odevy pre bohatú smotánku.

Mladý Amancio začal pomaly ale isto zisťovať, že bohatí ľudia si nielenže môžu dovoliť, ale sú aj odhodlaní kúpiť si kvalitné oblečenie. V roku 1975 otvoril svoj prvý obchod ZARA, ktorý sa preslávil ohromnou kvalitou za rozumné ceny. Dnes je vlastníkom Inditexu, módneho obra, pod ktorý spadajú značky ako Zara, Bershka, Pull and Bear či Massimo Dutti.

Španiel Amancio Ortega

Joe Lewis

Ako posledného si predstavíme britského podnikateľa, ktorý je dnes šiestym najbohatším človekom vo Veľkej Británii. Ako 15-ročný opustil školu a pomohol svojmu otcovi rozbehnúť cateringovú firmu Tavistock Banquetin. Dnes je Lewis vlastníkom holdingu Tavistock Group, pod ktorý spadá až 200 firiem, od finančných služieb, cez reštaurácie až po futbalový tím Tottenham. Hodnota Lewisovho majetku sa odhaduje na 5,3 miliardy dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre