Zarobil na kríze v roku 2008. Teraz vsádza na pád čínskej meny

Kyle Bass, zakladateľ hedžového fondu Hayman Capital, ktorý zarobil na hypotekárnej kríze v USA, teraz vo veľkom vsádza proti čínskej mene jüan.

Ako uviedol počas rozhovoru pre CNBC, len veľmi málo ľudí vidí, čo je v Číne príčinou problému. Ako dodáva, verí, že hlavným problémom je reálny efektívny kurz jüanu, ktorý od roku 2005 posilnil o 60%.

Jeho pozícia proti čínskej mene púta pozornosť, keďže Bass je jeden z mála investorov, ktorý zarobil miliardy na páde hypotekárneho trhu v USA.

Investor uvádza, že podiel zlých úverov v čínskych bankách narastá, pričom tieto toxické úvery majú potenciál položiť čínsku ekonomiku na kolená. Bass si kladie otázku, či čínske banky majú dostatok kapitálu na to, aby sa vyrovnali s turbulentnými časmi, najmä teraz, keď ekonomika spomaľuje.

Váš bankový systém nemôže rásť o 1000% v priebehu 10 rokov bez toho, aby nedošlo k zmene cyklu. A keď príde k rovnováhe, čínska mena nemôže zostať silná, zdôvodňuje svoju pozíciu Bass.

Zakladateľ Hayman Capital nie je sám, kto vsádza na skrat čínskej meny. Podobný postoj volí aj Stanley Druckenmiller z Duquesne Capital, David Tepper z Appaloosa Management či David Einhorn z Greenlight Capital.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre