Čína: 6,8%

Ako vyplýva z najnovších údajov, čínska ekonomika si z posledného štvrtého kvartálu minulého roka odnáša chudobný rast iba 6,8%, čo je spomalenie zo 6,9% zaznamenaných v treťom štvrťroku 2015.

Za celý rok čínske hospodárstvo vzrástlo tempom 6,9%, čo je pre krajinu najslabší ekonomický rast za posledných 25 rokov. V roku 2014 ekonomika Číny posilnila o 7,3%.

Analytici uvádzajú, že čínski predstavitelia budú musieť zlepšiť komunikáciu s finančnými trhmi. Poukazujú pritom na otrasy na tamojšom akciovom trhu či zásahy centrálnej banky s cieľom zamedziť pád čínskej meny.

Zmätok nastal po tom, čo banka umožnila jüanu prudko oslabovať, no následne intervenovala s cieľom zastaviť výrazný prepad kurzu. Podľa odborníkov by mal Peking reagovať koordinovanejšie s cieľom prinavrátiť dôveru investorov v tamojší trh. Navyše, prijaté intervencie boli iba slabou náplasťou na zmiernenie nepokojov v investorských kruhoch.

Čína sa v súčasnosti snaží pretransformovať sa z ekonomiky silne závislej na exporte a priemysle na hospodárstvo orientované na služby. Aj napriek tomu, že vláda chce hospodárstvo stimulovať vládnymi výdavkami a nižšími sadzbami, analytici očakávajú, že rast bude naďalej spomaľovať a v tomto roku dosiahne 6,5%

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre