Ťahanie tigra za fúzy

Ruský prezident Vladimír Putin po utorkovom zostrelení stíhačky SU-24 neváhal označiť Turecko za “komplica terorizmu”. Je však otázne, či proti Ankare podnikne aj nejaké konkrétne kroky. Zostrelenie viedlo k vzájomnému obviňovaniu sa medzi Moskvou a Ankarou. Nateraz nevedno, ktorá z verzií je pravdivá a nevyjde to najavo skôr ako do 24 hodín.

Sporné sú aj informácie o osude dvoch ruských pilotov. Informácia, že jeden z nich je mŕtvy, už obletela celý svet a nepotvrdené správy naznačujú, že mŕtvy by mohol byť aj druhý pilot. Možné však je i to, že sa stal zajatcom oponentov prezidenta Asada, alebo sýrskych Turkménov. Turecko však tvrdí, že obaja piloti sú živí a že krajina sa snaží o ich prepustenie.

Bez ohľadu na výsledok to vyzerá tak, že obe krajiny si budú pretláčať svoje verzie právd. Napomáhajú tomu aj médiá, ktoré šíria nepodložené informácie. Platí to aj o „západných“ krajinách, kde existuje všadeprítomná snaha maľovať Putina ako strašiaka medzinárodnej politiky.

Vystrašené trhy

Trhy boli podľa očakávaní incidentom vystrašené, no nie v takom rozsahu ako by sme mohli očakávať. Ruský index MICEX klesol v priemere len o necelé tri percentá a index RTS klesol o 3,18 percenta. Najväčší pokles zaznamenali indexy v popoludňajších hodinách, kedy Putinove vyhlásenia poslali sentiment najnižšie.

“Investori sa prebúdzajú do veľmi turbulentného obdobia, najmä vďaka Sýrii a Ukrajine” povedala špecialistka na ruské trhy pre portál Saxo Bank, TradingFloor.com, Nadia Kazakova. “Veľkí investori, ktorí majú averziu k riziku, preferujúci dlhodobý investičný horizont, budú zvažovať, či si nedať na trhoch prestávku.”

“Špekulatívne peniaze sa tiež nateraz budú Rusku vyhýbať, avšak ich pamäť je zvyčajne veľmi krátka,” dodáva. Pri tom určite narazíme na odporúčania, aby sme bezhlavo, aspoň na chvíľu, investovali do ruských akcií.

Aj menový pár EURUSD medzinárodný incident zasiahol, avšak tiež nie v takom rozsahu, ako by sa dalo čakať. USDRUB dosiahol v dôsledku zostrelenia stíhačky vrchol tesne nad úrovňou 66,200.

Bezpečné prístavy priťahovali

Tradičné bezpečné prístavy: euro, jen a zlato, po medzinárodnom incidente bezprostredne vzrástli. Zlato posilnilo na 1 080 dolára za uncu, EURUSD sa dotklo opojnej výšky 1,0660 a USDJPY sa krátko pozrelo pod úroveň 122,45.

Dlhopisy boli ďalším inštrumentom, ktorý ťažil z hľadania bezpečného prístavu. Výnosy desať ročných nemeckých dlhopisov klesli o tri bázické body na 0,5 percenta. Dvojročné zmenky sa pozreli po prvý raz pod mínus 0,4 percenta. Rovnaké rekordne nízke výnosy zaznamenali aj porovnateľné cenné papiere v Rakúsku, Belgicku a Fínsku.

Ropa WTI dosiahla vrchol na 43,40 dolára za barel, avšak po vybratí ziskov sa ustálila na 42,85 dolára za barel.

Turecká líra však medzitým zažila ťažké časy. Voči doláru spadla o viac ako jedno percento a snažila sa získať stratenú pôdu pod nohami. Putinova rétorika sa teda naprieč všetkými trhmi šírila ako ozvena a poslala pobehujúcich býkov schovať sa do úkrytu.

Ťahanie tigra za fúzy

Putin sa bude musieť rozhodnúť, ako na tureckú akciu zareaguje. Jedným okom musí pozerať na domáce publikum, a tým druhým na dôsledky, ktoré budú vnímané v medzinárodnom meradle.

Je treba konštatovať, že Rusko narúša vzdušný priestor jeho susedov už niekoľko rokov. Tento krát to ale nezostalo bez ohlasu. The Financial Times v septembri minulého roku spočítali, že za deväť mesiacov vlaňajška došlo na Litve k 68 podobným incidentom. Lotyšsko zažilo 150 “blízkych náhod” a po päť narušení hraníc počítajú aj Estónsko a Fínsko.

Dve ruské SU-24ky narušili švédske územie v tom istom mesiaci, ako Spojené štáty (nad Aljaškou), Kanada a aj Veľká Británia v reakcii na ruské sondovanie zaktivizovali svoje lietadlá.

Inými slovami, Rusko testuje trpezlivosť NATO už po nejakú dobu. Vyvoláva to preto otázku, či včerajšia tragédia bola výsledkom len aktuálnej udalosti, alebo či sa hrádky na mačku a myš medzi stále smelším ruským vojenským režimom povzbudeným “úspechom” na Ukrajine a ostražitým NATO nevymkli spod kontroly.

„Putin si pri všetkej úcte musí byť vedomý, že Rusko nie je schopné čeliť vojenským treniciam s akýmkoľvek členom NATO,” hovorí N. Kazakova. “Teraz dostal po mnohých mesiacoch, ak nie rokoch, ťahania tigra za fúzy niečo ako facku,” dodáva analytička. Ruské bombardéry a ponorky podľa nej testovali hranice NATO a „teraz musia uznať, že zašli príliš ďaleko. Násilník rozpozná väčšieho násilníka, len keď ho stretne,” hovorí.

Kazaková odmieta špekulácie, že by Rusko mohlo Turecku vypnúť kohútiky plynu. Predpokladá len krátkodobý dopad v podobne poklesu cestovného ruchu.

Dôležité je uvedomiť si, že aj pri ostrej kritike Turecka sú vyjadrenia ruského prezidenta vyvážené.

“Hoci v médiách zazneli väčšinou len ostré slová, v skutočnosti boli jeho vyhlásenie v rovnováhe,” hovorí N. Kazakova. “Putin uviedol, že Rusko malo s Tureckom vždy priateľské vzťahy a že súhlasí, že Turecko má svoje regionálne záujmy a že to bola tragická nehoda. Samozrejme povedal i to, že incident bude mať vážne dôsledky na turecko-ruské vzťahy a že sa jedná o zločin.

Putin uviedol, že očakáva vyšetrenie nehody. “To pravdepodobne znamená, že je pripravený na diskusiu o tom ,čo sa v skutočnosti stalo, a nie na odvetu. Turecko ešte minulý piatok varovalo Rusko, aby nebombardovalo územie, kde sýrsky Turkméni bojujú proti režimu Asada,” vysvetluje analytička. “Zostrelenie ruského lietadla preto neprišlo úplne sčista-jasna,” uzatvára.

Autor: Martin O’Rourke, šéfredaktor portálu TradingFloor.com, portálu Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre