Finančné trhy prišli o svojich hlavných hrdinov

Počas víkendu zverejnil Peking nové dáta týkajúce sa čínskych maloobchodných tržieb. Tie sa v júli medziročne zvýšili o 10,8 percenta v porovnaní s očakávaným nárastom o 10,6 percenta.

Priemyselná výroba však za očakávaniami mierne zaostala a v júli medziročne stúpla o 6,1 percenta, čo je menej ako očakávané navýšenie o 6,5%.

Lakshi Thurai z obchodného oddelenia Saxo Bank v Singapure uvádza, že trhy sa rozhodli vziať túto “všehochuť” výsledkov negatívne, čím poslali akciový index Shanghai Composite do červených čísel až o štyri percentá

Špeciálne pravidlá pre Čínu

Takmer z každého pohľadu dáta ukázali, že Čína ešte stále rastie veľmi robustným tempom. Napríklad v eurozóne maloobchodné tržby stúpli v júli medziročne len o 2,7 percenta, zatiaľ čo v Amerike dosiahli ešte menší rast, a to len o 2,4 percenta.

Ale Čína je špeciálny prípad. Po desaťročia sme boli zvyknutí na vysoké tempo rastu, keď miliarda obyvateľov presedlala z bicyklov na mercedesy a presťahovala sa z tradičných čínskych domov do najvyšších mrakodrapov na svete.

Zvyknutý na vysoký rast sme samozrejme pokračovali v stále vyšších investíciách do však stále unavenejšieho Pekingu. A tak sme sa ocitli v dnešnej situácii, keď je desať percentný rast maloobchodných tržieb považovaný za zásadné spomalenie.

Pre zmenu Janet Yellen

Hlavný dlhopisový stratég Saxo Bank, Simon Fasdal, sa vyjadril, že “trhy potrebujú niečo nové”. Koniec koncov, Čína nedokáže niesť riziko starnutia západných krajín do nekonečna. Sú tu ďalej americké dáta. Tie sú však tak slabé a vratké, že FED nemusí byť schopný pristúpiť k zvyšovaniu sadzieb, ktoré sa horlivo očakáva už od tohto týždňového rokovania FOMC.

S.Fasdal poznamenal: “V túto chvíľu nám trhy hovoria, že je len 30 percentná šanca aktuálneho zvýšenia sadzieb.

Čo teda zmätené a zdezorientované trhy urobia v budúcnosti?

Našťastie tu vždy budeme mať menový pár EURUSD. Podľa vedúceho menového stratéga Saxo Bank, Johna Hardyho, môže euro na začiatku týždňa nabrať na sile. Kvantitatívne uvoľňovanie ECB totiž po komentároch prezidenta nemeckej centrálnej banky Jensa Weidmanna stráca na sile.

V prípade, že FED bude mať aj vo štvrtok len holubičie vyhlásenia, menový pár môže v najbližšej dobe vystreliť až na úroveň 1,16.

Zlato je pripravené štrajkovať

Ďalší obchod, ktorý môže nejasnú situáciu na trhoch kompenzovať, je zlato. To sa nateraz zaseklo a čaká na svoj míľnik – zasadnutie FOMC (komisia FEDu).

Podľa vedúceho komoditného stratéga Saxo Bank, Ole Hansena, ostáva žltý kov vo vyčkávacom móde do osudného dňa. Úzke rozpätie pre tento týždeň bude na úrovni 1110 až 1118 dolárov za uncu.

“Akékoľvek porušenie týchto úrovní v oboch smeroch by znamenalo rozhodujúci prielom” hovorí O.Hansen.

Dnešným zameraním sa na spomaľujúcu sa Čínu a zároveň na USA, ktoré nie je schopné začať proces normalizácie sadzieb, stratil trh svojich hrdinov.

Rozvíjajúce sa nádeje?

Show musí pokračovať. Simon Fasdal preto hovorí, že ak nám žiadnu show nepredstaví FED, investori sa môžu začať obzerať po životaschopných aktívach z rozvíjajúcich sa trhov.

“Vo svetle faktov, akými sú nízka cena komodít alebo nedávne otrasy naprieč triedami aktív, by mohli byť aktíva z rozvíjajúcich sa trhov zaujímavým nástrojom, ktorý bude stáť za pozornosť” hovorí dlhopisový veterán S.Fasdal.

Dodáva, že “cena aktív rozvíjajúcich sa trhov zahŕňa aj vysokú mieru menového rizika“. Napriek tomu však tieto aktíva vykazujú, v čase, keď sa kolotoč veľkých trhov zasekol, badateľné známky života.

Autor: Michael McKenna, consulting editor / Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre