7 návykov najbohatších ľudí sveta. Osvojte si ich aj vy

Aristoteles raz povedal. Sme tým, čo robíme opakovane. Dokonalosť teda nie je čin, ale zvyk. Aj týmito slovami starogréckeho filozofa sa dá opísať tajomstvo úspechu bohatých – vytvorili si proces užitočných návykov, ktorý neustále opakujú. Poďme sa pozrieť na 7 dôležitých návykov najbohatších, ktoré si môžete osvojiť aj vy.

1. Minú menej ako zarobia – znie to ľahko, no drvivá väčšina chudobných to neustále porušuje. Kupujú si veci, na ktoré nemajú a nevytvárajú žiadne úspory. Jedno z najstarších tajomstiev bohatých ľudí pritom znie – vždy miňte menej ako zarobíte.

2. Vyhýbajú sa „toxickým“ ľuďom – jeden starý výrok hovorí, že sme tak úspešný, ako ľudia, s ktorými trávime najviac času. Ak chcete byť bohatým človekom, stýkajte sa s ľuďmi, ktorí vás budú posúvať vpred, nie takými, ktorí vás budú obmedzovať a ťahať dole. Bohatí rozvíjajú vzťahy s úspešnými a podobne zmýšľajúcimi ľuďmi.

3. Skoncovali s prokrastináciou – ak niečo chcú, urobia to hneď. Žiadne nechám to na neskôr. Sú mimoriadne disciplinovaní, stanovujú si termíny a vedú si zoznamy úloh.

4. Myslia pozitívne – úspešní ľudia zistili, že negatívnym postojom situáciu ešte zhoršia. Prečo si robiť náročnú cestu ešte náročnejšou?

5. Vzdelávajú sa a čítajú – čím viac sa toho učia, tým vyššia je ich hodnota v spoločnosti, medzi partnermi či klientmi. Nielenže čítajú knihy, väčšina z nich počúva audionahrávky, študujú životopisy úspešných či nadchýnajú sa históriou. Aj keď niektorí z nich nemajú vysoké školy, kladú veľký dôraz na sebavzdelávanie.

6. Nastavili sa na dosiahnutie cieľov – bohatí sa vyznačujú schopnosťou stanoviť si konkrétne a dosiahnuteľné ciele. Nehovoria chcem zarobiť milión v tomto roku, ale povedia: chcem zarobiť milión rozšírením výrobných kapacít, aplikovaním novej marketingovej stratégie atd. Namiesto prianí si stanovujú konkrétne zadefinované ciele a taktiež sledujú, ako sa im ich darí napĺňať.

7. Vytrvalosť – pre niekoho to môže byť charakteristická vlastnosť, no v skutočnosti je to návyk, ktorý sa dá postupom času zlepšovať. Keď malí ľudia narazia na prekážku, väčšinou to vzdajú. Úspešní sa naučili vytrvať, pretože vedia, že úspech môže byť hneď za rohom.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre