Zabudnite na zlato. Kolabuje iná komodita, ktorú používame dennodenne

Kým čoraz lacnejšie zlato v súčasnosti zapĺňa väčšinu investičných titulkov, na ich pozadí sa strmhlav nadol rúti iný komoditný trh – trh s cukrom.

Ako vidieť na grafe priloženom nižšie, cena cukru sa v posledných rokoch spúšťa smelo nadol, za čo môže viacero “medvedích” faktorov.

Zrejme najhlavnejším dôvodom je úroda v Brazílii, ktorá je najväčším producentom tejto komodity na svete. Krajina je podľa všetkého na dobrej ceste zaznamenať silnú úrodu, ktorá bude väčšia než sa pôvodne očakávalo.

Okrem toho tu máme oslabenie brazílskej meny real, ktorá voči doláru v tomto roku stratila už 17%. Keďže brazílska mena klesá, podporuje to brazílskych exportérov, ktorí svoje zásoby cukru môžu realizovať na globálnych trhoch.

Graf: Kým ešte v roku 2011 cena cukru dosahovala 30 centov/libru, dnes je to 11 centov.

Na nižšiu cenu cukru tlačí aj výrazný nárast čínskej alternatívy v podobe umelého sladidla. Čínsky producent umelého sladidla Kanbo International oznámil, že má v pláne navýšiť produkciu a preniknúť na trh potravín a nápojov v Severnej a Južnej Amerike.

Na pozadí toho všetkého je posilnený americký dolár, ktorý už tradične znevýhodňuje nákup komodít zahraničnými investormi.

Graf: Čoraz silnejší americký dolár
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre