Grécko potrebuje úradnícku vládu

Vyzerá to, že konečne nastal koniec dlhej gréckej cesty. ECB cez víkend diskutovala o financovaní gréckych bánk a tak ako sa všeobecne očakávalo, ECB nepokračuje v doterajšej úrovni ich núdzového financovania.

Ako sa dalo očakávať, víkendové rokovania skončili referendom, ktoré je naplánované na nadchádzajúcu nedeľu. Odpovedať sa bude “áno” alebo “nie” voči úsporným opatreniam, alebo ako grécka opozícia múdro parafrázovala, bude sa hlasovať o zotrvaní Grécka v EÚ.

V Grécku stále prevláda 73%-ná podpora členstva v EÚ. Ale pravdepodobne rovnaký počet voličov je aj proti úsporným opatreniam.

Dnes neexistujú žiadne pravidlá, ktoré by sa mohli uplatniť pre krajinu opúšťajúcu eurozónu alebo Európsku úniu.

Plán A, ktorý smeroval ku kúpeniu si viac času zlyhal.

Plán B, ktorým EÚ presadzovala tzv. “cukor a bič” tiež zlyhal. Je zrejmé, že nová grécka “takzvaná” vláda nikdy nemala v úmysle posunúť Grécko vpredu. Jediným argumentom v jej prospech je, že súčasťou potenciálneho plánu C by malo byť odpustenie dlhov. To však vyžaduje ochotu Grécka k reformám, čo je súčasný problém tejto krajiny.

To že EÚ nemá aj plán C má aj širšie dôsledky. Ide najmä o Chorvátsko, Maďarsko a ďalších nových členov EÚ, ktorí spievajú rovnakú pesničku, o tom ako Grécko chce viac peňazí z EÚ a to bez dostatočnej vôle alebo schopnosti reformovať sa, hoci len mierne. Európsku úniu preto čaká v najbližších časoch test na spoluprácu, no už dnes sa zdá, že sa nachádzame v novej Európe.

Bude prehrou, ak sa trhom nepodarí prísť s vierohodným plánom C a prinesie to len porazených. Bude to totálnym zlyhaním pre plánovanú ekonomiku a makroekonomiku.

Očakávam nasledujúce

Výsledkom referenda bude “Áno”, nakoľko si myslím, že obyvatelia Grécka sú na rozdiel od Syrizy múdri. Syriza sa hrá vabank a na to aj doplatí. Žiadny plán totiž nie je plánom. Grécko potrebuje úradnícku vládu, tak ako Taliansko za čias Maria Montiho. Výsledkom bude presadenie reformnej agendy, ktorá bude mať širokú politickú, obchodnú a všeobecnú podporu.

Grécko nesplní svoj splátkový hraničný termín MMF, čo nakopne právnu mašinériu na plné obrátky, ale pamätajte, toto sú “politické hry”, ktoré nie sú založené na pravidlách trhu. Na trhu budú aktívne prítomné ECB a EU, vďaka čomu bude na kapitálovom trhu prebytok likvidity a intervencií. Môžeme sa dokonca dostať do stavu, keď sa nebudú predávať short akciové pozície.

Neočakávam teda žiadny masaker, trh sa však bude riadiť fámami a opäť budeme svedkami testovania likvidity, podobne ako pri švajčiarskom franku. Nedávne udalosti zo Švajčiarska budú mať negatívny vplyv na mnohých rizikových manažérov ako tvrdo zaplatená lekcia.

Korelácia všetkých trhov sa bude blížiť k jednej. Situácia bude veľmi nestabilná a môže sa dramaticky meniť.

xtb
Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre