Kolaps Grécka je pravdepodobný na 60%, tvrdí známy ekonóm

Známy finančník a ekonóm Mohamed El-Erian dnes v rozhovore pre CNBC uviedol, že je na 55 až 60% pravdepodobné, že dôjde ku kolapsu Grécka. „Myslím si, že pravdepodobnosť kolapsu je teraz o niečo vyššia. Nemôžeme byť okolo Grécka večne zmätení“, uviedol ekonóm.

Ako varuje, ekonomika je opäť v recesii a odliv depozít z bánk pokračuje. Vláda pravdepodobne vydá dlžobný úpis, aby mohla realizovať potrebné platby, uvádza El-Erian.

Grécko je aj naďalej zaklieštené v rokovaniach s medzinárodnými veriteľmi. Krajina musí pristúpiť k nepríjemným reformám, ktoré sú podmienkou pre pridelenie ďalšej finančnej pomoci zo záchranného balíka. Už v júni pritom Atény musia splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) tri záväzky, pričom tamojší minister vnútra už naznačil, že na ich splatenie nebudú prostriedky.

El-Erian zároveň dodáva, že grécky kolaps by nemal príliš negatívne účinky na menovú úniu. „Nie je to rok 2010. Ani 2012. Eurozóna urobila veľa, aby zmiernila riziko nákazy. Neznamená to však, že neuvidíme žiadny vplyv“, dodáva ekonóm.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre