10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes uviedol, že ruská ekonomika v prvých troch mesiacoch tohto roka poklesla o 2%. Pod prepad hospodárstva sa podľa Medvedeva podpísala nízka cena ropy ako sankcie zo strany Západu.

2. Grécko a jeho veritelia sú ešte stále ďaleko od konečnej dohody. Takto sa pre magazín „Politico“ vyjadril šéf Európskej Komisie Jean-Claude Juncker. „Rokovania sa uberajú správnym smerom, je to však ešte stále dlhá cesta“, uviedol Juncker.

3. K situácii v Grécku sa okrem Junckera vyjadril aj šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Ako uviedol dnes v Haagu, v expertných rokovaniach s Gréckom došlo k pokroku. Ako ďalej dodal, dohodu s europartnermi je stále možné uskutočniť do konca apríla.

4. Švajčiarska veľkobanka Credit Suisse si z prvého štvrťroku odnáša zárobok vo výške 1,05 mld. švajčiarskych frankov, čo je nárast o 23%. Výsledok bol v súlade s očakávaniami analytikov. Banka ťažila najmä z operácií na finančných trhoch.

5. Ruský miliardár Roman Abramovič sa rozhodol zainvestovať do mobilnej aplikácie Music Messenger, prostredníctvom ktorej môže uživateľ vytvárať hudobné playlisty a preposielať hudbu na iné zariadenia. Abramovič do aplikácie investoval 30 miliónov dolárov.

6. Nemecký index ZEW v apríli poklesol o 1,5 bodu na 53,3 bodu, čo zaostalo za odhadmi analytikov, ktorí počítali s nárastom na 55,3 bodov.

7. Európska komisia obviňuje ruského plynárenského obra Gazprom za to, že zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu a účtuje si neprimerane vysoké ceny. Ako informuje agentúra Reuters, zoznam obvinení by Európska komisia mala predložiť v stredu.

8. Ázia prevažne v zelenom. Čínske akcie si po včerajších výrazných stratách pripísali zisky – čínsky Hang Seng vzrástol o 2,8 percenta, Shanghai Composite posilnil o 1,8%. Japonské akcie ťažili z oslabeného jenu.

9. Tržby americkej spoločnosti IBM v prvom kvartáli poklesli o 12%. Príjmy skupiny sa zmenšujú, keďže firma sa v posledných rokoch zamerala na menšie spoločnosti a rozvíjajúce sa trhy. Zisk oslabil o 5% na 2,4 miliardy dolárov.

10. Wall Street v červenom. Keďže podobne ako včera aj dnes na trhoch absentujú dôležité ekonomické dáta, investori sa sústredili na výsledkovú sezónu. Aktuálne výsledky firiem ale nepotešili, sklamaním sú čísla spoločnosti IBM, Verizon či Dupont. Dow Jones stráca 0,26%.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre