Bernanke: Nechcel som hádzať dôchodcov pod autobus

Bývalý šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke bloguje iba prvý deň, no už na seba upútal veľkú pozornosť. V príspevku s názvom „Prečo sú úrokové sadzby tak nízko“ neváhal poukázať na to, že sadzby držané umelo na nulovej úrovni zraňujú sporiteľov. Zároveň je tento príspevok jeho obhajobou.

Ako píše, v čase, keď bol predsedom Fedu, on sám ako aj jeho kolegovia čelili kritike ľudí z Kongresu, že “hádžu seniorov pod autobus” (podľa slov jedného Kogresmana, konkrétne Boba Corkera).

Bernanke sa ale na blogu obhajuje a tvrdí, že sám sa obával o dôchodcov a ich úspory, ak je ale cieľom prinášať trvalo vysoké reálne výnosy, zvýšiť sadzby predčasne by nebolo správnym riešením. Predčasné zvýšenie sadzieb v časoch hospodárskej malátnosti by viedlo k spomaleniu ekonomiky a tým nižším výnosom z kapitálových investícií. A spomalenie ekonomiky by opäť tlačilo na znižovanie sadzieb, píše Bernanke.

Jednoducho povedané, nechcel hádzať dôchodcov pod autobus, ako to v roku 2013 vyhlásil politik Bob Coker.

Bernanke to s blogom zobral vážne a už teraz sa môžeme tešiť, čo nové nám v ďaľších príspevkoch prezradí.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre