10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Grécko sa dohodlo s europartnermi. Súčasný úverový program bude predlžený o 4 mesiace, aj keď Atény pôvodne žiadali predĺženie o 6 mesiacov. Gréci prisľúbili, že budú pokračovať v reformách.

2.Dohoda s Grékmi sa postarala o uvoľnenie napätia na finančných trhoch. Euro sa po týchto správach dokázalo dostať až na 1,1430 dolára. Nemecký akciový index DAX uzavrel na rekordnom maxime 11 050 bodov.

3. Grécko musí zostať v eurozóne. Takto sa dnes na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyjadril francúzsky prezident Francois Hollande. Ako uviedol, obe strany by v spoločných rokovaniach mali nájsť riešenie. “Grécko je v eurozóne. Grécko by malo zostať v eurozóne”, povedal Hollande.

4. Taliansko ešte hlbšie v deflácii. V januári tu ceny medziročne poklesli o 0,5 % pričom v prvom hodnotení sa počítalo s poklesom 0,4 %. Ekonómovia počítali s potvrdením prvého odhadu.

5. Maloobchodné tržby v Británii v januári v porovnaní s decembrom 2014 poklesli o 0,3 %. Ide o horší než očakávaný výsledok, keďže analytici počítali s poklesom o 0,2 %. Treba však pripomenúť, že decembrové čísla boli výrazne silné.

6. Akcie nemeckej aerolínky Lufthansa dnes stratili viac ako 4 %. Akcie zareagovali na správy, že Lufthansa za uplynulý rok 2014 nevyplatí žiadnu dividendu. Spoločnosť za rok 2014 vykázala stratu 732 miliónov eur.

7. Dohoda s Aténami podporila aj obchodovanie na Wall Street. Akciový index S&P získava 0,59 % na rekordných 2109 bodov, benchmark Dow Jones posilňuje o 0,84 % na 18137 bodov.

8. Nálada v americkom priemysle sa zlepšila. Index nákupných manažérov Markit tu vo februári vzrástol z 53,9 bodu na 54,3 bodu. Ekonómovia počítali s poklesom indikátora na 53,6 bodu.

9. Kompozitný index Markit pre eurozónu sa vo februári vyšplhal z 52,6 b. na 53,5 bodu, čo je až 7-mesačné maximum. Index zostáva nad úrovňou 50 bodov, čo indikuje expanziu ekonomickej aktivity v súkromnom sektore.

10. Spoločnosť Japan Display Inc. údajne rokuje  so spoločnosťou Apple o vybudovaní závodu za 1,7 mld. dolárov. Nový závod Nikkan Kogyo má dodávať displeje pre smartfóny.

Komentáre