Eurozóna bude bez Grécka, tvrdí Greenspan

Alan Greenspan, bývalý šéf Federálneho rezervného systému v rokoch 1987 až 2006 si myslí, že Grécko bude musieť opustiť eurozónu. Ako uviedol pre BBC, nevie si predstaviť, kto by Grécku poskytol ďalšie úvery na zotavenie chorej ekonomiky.

Aj napriek tomu, že Grécko chce opäť prerokovať poskytnutie finančnej výpomoci, Greenspan tvrdí, že bez Grexitu (odchod Grécka z menovej únie) to nebude možné. „Verím, že Grécko nakoniec odíde z eurozóny. Je len otázkou  času, kým si všetci  uvedomia, že je to najlepšia možnosť“, myslí si Greenspan.

Po predčasných parlamentných voľbách koncom januára sa v Grécku k moci dostala ľavicová strana Syriza, ktorá voličom prisľúbila boj proti tvrdým úsporným opatreniam. Sú to však práve tieto nepríjemné reformy, ktoré sú podmienkou poskytnutia finančnej pomoci od medzinárodných veriteľov (EÚ, ECB a MMF). Posledné dni ale ukázali, že Berlín ani ECB nemajú chuť meniť podmienky záchranného procesu.

Ako uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, podmienky záchrany Grécka boli veľkorysé a nevidí žiadny dôvod pre ich zmiernenie.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre