10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1.Už túto nedeľu sa v Grécku uskutočnia predčasné parlamentné voľby. V prieskumoch verejnej mienky aj naďalej vedie Alexis Tsipras a jeho strana Syriza. Syriza by podľa najnovšieho prieskumu zverejneného dnes vo voľbách získala o 6 percentuálnych bodov viac ako politická strana súčasného premiéra Samarasa.

2. Smutná správa pre Saudskú Arábiu. Vo veku 90 rokov zomrel na zápal pľúc saudský kráľ Abdalláh, známy pre svoje dobré vzťahy so Západom. Správy o smrti saudského lídra vyvolali nervozitu na ropnom trhu, v reakcii na čo začala ropa dražieť.

3. Politika Saudskej Arábie zostane nezmenená. Nový saudský kráľ Salman bin Abdulaziz dnes uviedol, že sa bude držať politiky nastolenej jeho predchodcom. Ropa vrátila svoje predošlé zisky, aktuálne sa WTI obchoduje na 45,79 USD za barel.

4. Priemyselný sentiment v eurozóne zaznamenáva zlepšenie. Index nákupných manažérov Markit v januári posilnil o 0,8 bodu na 52,2 bodu, čo je už druhý nárast za sebou. Ekonómovia počítali s menším nárastom na 51,7 bodu.

5. Teraz sa pozrime na dáta z USA. Index nákupných manažérov Markit v januári poklesol už piaty krát za sebou, keď oslabil z predošlých 53,9 b. na 53,7 bodu. Analytici počítali s posilnením na 54 bodov.

6. Za očakávaniami zaostali aj predaje existujúcich domov v USA. Tie sa v decembri zvýšili o 2,4 % na 5,04 mil., pričom trh počítal s nárastom o 3 % na 5,08 milióna.

7. Mark Carney, šéf britskej centrálnej banky Bank of England, víta rozhodnutie ECB o nákupoch dlhopisov v objeme 60 miliárd eur mesačne. Carney uviedol, že kvantitatívne uvoľňovanie vytvára podmienky pre strednodobú prosperitu.

8. Fastfoodový obor McDonald’s zverejnil svoje čísla za posledný kvartál 2014. Príjmy spoločnosti oslabili o 7 % na 6,6 mld. dolárov, zisk poklesol o takmer pätinu na 1,1 mld. dolárov. Akcie McDonald’s strácajú viac ako 1 %.

9. Prvýkrát po jedenástich rokoch bol menový pár EUR/USD stlačený pod 1,13 dolára. V dopoludňajších hodinách bolo euro dokonca stlačené až na 1,1115 USD. Hlavným dôvodom strát je včerajšie rozhodnutie ECB o nákupoch dlhopisov.

10. Rusko kritizuje západné sankcie a zdôrazňuje spoluprácu s Čínou, vyplýva to z dnešných vyjadrení ruského vicepremiéra Igora Šuvalova na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Šuvalov okrem toho uviedol, že Rusko sa nachádza vo veľmi ťažkej ekonomickej situácii a krajina by sa mala pripraviť na tvrdé pristátie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre