10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americká veľkobanka JP Morgan v minulom roku zvýšila svoj zisk o 22 % na 21,8 mld. USD. Posledný kvartál minulého roka bol ale veľkým sklamaním, keď zisk banky oslabil o 6,6 % a zaostal za očakávaniami analytikov. Akcie JP Morgan dnes strácajú viac ako 4% (na snímke šéf Jamie Dimon, šéf JP Morgan).

2. Mario Draghi, šéf ECB dnes v rozhovore pre denník „Die Zeit“ vyhlásil,  že všetci členovia Rady ECB sú pripravení na splnenie mandátu centrálnej banky. Prezident ECB tak naznačil, že na zasadnutí 22. januára môžu byť prijaté nákupy štátnych dlhopisov.

3. Ratingová agentúra Moody’s znižuje venezuelský rating. Dôvodom je dramatický pokles cien ropy, čo ohrozuje platobnú schopnosť krajiny. Rating krajiny bol zhoršený z “Caa1” na “Caa3, výhľad ratingu je stabilný.

4. Americké maloobchodné tržby v decembri poklesli o 0,9 %, čo je najväčší pokles od januára. Analytici počítali s poklesom o 0,1 %. Aby to nestačilo, novembrový nárast bol revidovaný z 0,7 na 0,4 %.

5. Svetová banka zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky. Čítať viac

6. Ako dnes uviedol španielsky premiér Mariano Rajoy, tamojšia ekonomika si z minulého roka odnáša rast o 1,4 %, čo je o 0,1 percentuálneho bodu viac ako pôvodne očakávala vláda.

7. Podľa aktív štvrtá najväčšia americká banka Wells Fargo v poslednom kvartáli 2014 zarobila 5,38 mld. dolárov. Zisk na akciu vo výške 1,02 USD bol tak v súlade s očakávaniami analytikov.

8. Kurz digitálnej meny bitcoin poklesol pod dôležitú úroveň 200 dolárov/bitcoin. Voči doláru bol bitcoin stlačený až na 170 USD. V čase publikovania tohto príspevku sa bitcoin obchoduje za 190 dolárov.

9. Cena medi bola stlačená až na 6-ročné minimum. Cena komodity poklesla pod 5 500 USD/tonu, čo je prvýkrát od roku 2009. Stratégovia to zdôvodňujú poklesom cien ropy, čo v konečnom dôsledku tlačí náklady na ťažbu medi nadol.

10. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, spotrebiteľské ceny v decembri 2014 v porovnaní s novembrom 2014 v úhrne klesli o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,1 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre