10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Rusko zvyšuje sadzby. Tamojšia centrálna banka rozhodla o zvýšení kľúčovej refinančnej sadzby o 150 bázických bodov na 9,50 %. Cieľom tohto kroku je zastaviť prudké oslabovanie ruského rubľa voči euru a doláru.

2. Na multimiliónovú pokutu je okrem Barclays pripravená aj ďalšia európska veľkobanka. Štátna Royal Bank of Scotland (RBS) vyčlenila 400 mil. libier na prípadný finančný trest za manipulácie na devízovom trhu. V uplynulom kvartáli RBS dosiahla 1,3 mld. libier, pričom pred rokom to ešte bola strata 634 mil. libier.

3. Zľavový portál Groupon opäť v červenom. V treťom kvartáli spoločnosť vykázala stratu 21,2 mil. dolárov. Predaje však rástli o 27 % na 757 mil. dolárov a akcie Grouponu posilnili o 7 %. Až 45 %-ný nárast tržieb v treťom kvartáli zaznamenala sieť LinkedIn. Jej akcie dnes získavajú viac ako 11 %.

4. Japonsko šokovalo trhy. Tamojšia centrálna banka rozšírila objem nákupov aktív na 90 bil. jenov. Japonské akcie vyleteli prudko nahor (pozrieť graf).

5. Gigant na trhu s elektronikou, japonská spoločnosť Sony, vykazuje kvartálnu stratu. Výrobca hernej konzoly Playstation oznámil, že prevádzková strata za uplynulé tri mesiace dosiahla 85,6 mld. jenov, čo je ale menej ako počítal trh. Analytici očakávali stratu na úrovni 164,3 mld. jenov. Dôvodom červených čísel je slabnúce mobilné podnikanie.

6. Séria silných makrodát prichádzajúcich z USA pokračuje. Index Univerzity Michigan, ktorý sleduje spotrebiteľskú klímu, v októbri posilnil na 86,9 bodu, čo je až 7-ročné maximum. V prvom odhade sa počítalo s nárastom na 86,4 bodu.

7. Lepšie než sa očakávalo sa v októbri vyvíjal aj index nákupných manažérov pre región Chicago. Príslušný indikátor tu vzrástol z predošlých 60,5 bodu na 66,2 bodu. Ekonómovia pritom počítali s hodnotou len 60 bodov.

8. Nezamestnanosť v eurozóne v septembri zostala na nezmenenej úrovni 11,5 %, čo je najnižšia úroveň od septembra 2012. Vyplýva to z aktuálnych dát Eurostatu. Nezamestnanosť v Grécku dosahuje 26,4 % (júlový údaj), v Španielsku 24 %. Medziročný rast cien v eurozóne zrýchlil z 0,3 % na 0,4 %.

9. Aj napriek klesajúcim cenám ropy sa môže ropný gigant ExxonMobil pochváliť vyšším zárobkom. Zisk spoločnosti v treťom kvartáli rástol o 3 % na 8 mld. dolárov – zisk na akciu dosiahol 1,89 dolára, pričom analytici počítali so ziskom na akciu 1,71 USD. Akcie Exxon získavajú 1,65 %. Silné tri mesiace má za sebou aj konkurenčná ropná spoločnosť Chevron.

10. Prekvapenie v podobe japonskej centrálnej banky prinieslo zisky aj na americké akciové trhy. Akciový benchmark Dow Jones posilnil o jedno percento na 17 375 bodov, čím pokoril svoje historické maximum zo septembra. Okrem Bank of Japan sa o optimizmus na trhoch postarali aj silné výsledky ropných obrov Exxon a Chevron.

[mc4wp_form]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre