Fed to zrejme ešte nezabalí. Dolár to tuší

Euro voči doláru sa po dnešných údajoch z amerického trhu práce dokázalo opäť dostať nad úroveň 1,34 dolára.

Aj keď boli júlové dáta z pracovného trhu USA naozaj robustné, zaostali za odhadom trhu. Práve vývoj na trhu práce je dôležitým merítkom americkej centrálnej banky – podľa odborníkov sa Federálny rezervný systém (Fed) usiluje o najvyššiu možnú zamestnanosť, takže sprísnenie menovej politiky nemusí prísť tak rýchlo ako sa doteraz očakávalo.

Júlové zaváhanie na trhu práce jemne naznačuje, že Fed by sa so “zbalením kufrov” nemal ponáhľať. V reakcii na to zareagoval devízový trh a menový pár EUR/USD posilnil o 0,24 % na 1,3424 dolára.

Lacné peniaze, ktoré Fed do ekonomiky pumpuje stimulmi a svojou politikou nulových sadzieb, tlačia na pokles hodnoty dolára. Špekulácie, že Fed môže už čoskoro prikročiť k zvyšovaniu úrokových sadzieb, pohnali dolár na polročné maximum. Len minulý mesiac si voči desiatim hlavným náprotivkom pripísal viac ako 2 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre