10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčšia sociálna sieť Facebook posilňuje svoje postavenie na poli videoreklamy, keď na svojom blogu oznámila prevzatie spoločnosti LiveRail. Tento špeciálny nástroj užívateľom umožňuje lepšie zacielenie svojej reklamy. Podľa blogu TechCrunch Facebook za LiveRail zaplatí 500 miliónov dolárov.

2. Švédi znižujú sadzby. Tamojšia centrálna banka znížila referenčnú úrokovú sadzbu o 0,50 % na 0,25 %, čo je viac ako počítali ekonómovia. Švédska koruna sa po rozhodnutí centrálnej banky dostala pod tlak.

3. Maloobchodné tržby v eurozóne stagnujú – v máji zostali na nezmenenej úrovni, pričom ekonómovia počítali so zvýšením o 0,3 %. Aby toho nebolo málo, aprílový rast 0,4 % bol revidovaný nadol na -0,2 %.

4. O sklamanie sa v menovej únii postaral aj kompozitný index nákupných manažérov inštitútu Markit. Ten v júni oslabil z májových 53,5 b. na 52,8 b., čo je až 6-mesačné minimum. Po tomto vývoji rastú obavy o hospodárske oživenie v eurozóne.

5. Dnes zasadala aj Európska centrálna banka (ECB) – ako sa očakávalo, ECB ponecháva referenčnú sadzbu na rekordnom minime 0,15 %. Prezident ECB Mario Draghi zároveň zdôraznil, že uvoľnená menová politika bude v eurozóne držaná dlhšiu dobu.

6. Ako dnes informovalo ministerstvo práce USA, americká ekonomika v júni vytvorila 288 tisíc pracovných miest, čo prekonalo všetky odhady. Analytici počítali s vytvorením 215 tisíc nových pracovných miest. To ale nie je všetko – nárast v mesiaci máj bol revidovaný z +217 tis. na +224 tisíc miest. Nezamestnanosť v USA poklesla z predošlých 6,3 % na 6,1 %, čo je najnižšia úroveň za posledných 6 rokov.

7. Euro voči doláru dnes ťahá za kratší koniec. Menový pár EUR/USD tlačí nadol viacero faktorov. Pod oslabené euro sa podpísalo vyhlásenie ECB (viď hore), pričom dolár ťaží z robustných ekonomických dát z USA. Menový pár EUR/USD oslabuje o 0,39 % na 1,3605 dolára.

8. Kým americký trh práce prekonal očakávania, index ISM pre sektor služieb v júni prekvapivo oslabil. Indikátor v uplynulom mesiaci poklesol o 0,3 b. na 56 bodov. Ekonómovia očakávali, že hodnota indexu v júni zostane na nezmenenej úrovni.

9. Prvýkrát v histórii sa americkému akciovému indexu Dow Jones podarilo prekonať hodnotu 17 000 bodov. Po silných dáta z amerického trhu práce dnes index posilnil o pol percenta na 17045 bodov. “Trh sa riadi fundamentmi, hranica 17 000 bodov je čisto psychologická vec”, komentoval vývoj jeden zo stratégov. Psychologickú úroveň prekonal aj nemecký index DAX 30, ktorý prekročil hodnotu 10000 bodov.

10. Technické problémy dnes narušili obchodovanie na 2. najväčšej burze v Indii – Bombay Stock Exchange (BSE). Z dôvodu výpadku siete sa burza rozhodla pozastaviť všetky trhy. Ako informuje portál CNBC, výpadok trval zhruba 3 hodiny. Už deň predtým sa niekoľko obchodníkov nechalo počuť, že ceny tamojších akcií nie sú aktualizované.

xtb
Komentáre