10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Zlato sa dnes obchoduje blízko svojho 3-mesačného maxima, čo obchodníci zdôvodňujú slabším dolárom a prílevom kapitálu do „zlatých“ fondov. V skorých obchodných hodinách zlato získavalo 0,40 % na 1327 dolárov/uncu.

2. Aj napriek uvalenej pokute dnes akcie francúzskej banky BNP Paribas získavajú viac ako 3 %. Banka totiž vyhlásila, že má dostatok prostriedkov na úhradu pokuty 8,9 mld. dolárov a zároveň zachovanie ročnej dividendy 1,50 USD. Okrem toho časť investorov počítala s vyššou pokutou.

3. Nezamestnanosť v eurozóne stagnuje. V máji miera nezamestnanosti zostáva na nezmenenej úrovni 11,6 % (aprílová hodnota revidovaná z 11,7 % na 11,6 %). Kým v Španielsku nezamestnanosť dosahuje 25,1 %, v Nemecku je to 5,1 %.

4. Dobré správy z Číny. Výrobný index PMI banky HSBC v júni posilnil na 50,7 b., čím sa prvýkrát od decembra minulého roka nachádza nad dôležitou úrovňou 50 bodov. Hodnoty vyššie ako 50 b. hovoria o raste ekonomickej aktivity.

5. Ako vyhlásila bulharská národná banka, situácia tamojšieho bankového sektora sa upokojila, čomu pomohla aj pomoc od EÚ vo výške  1,6 mld. eur. „Na základe prijatých opatrení už bulharský bankový sektor funguje normálne“, uviedla centrálna banka. Po šíriacich sa falošných správach nastala v krajine panika a ľudia začali masívne vyberať peniaze z bánk.

6. Britská libra opäť na maximách. Voči doláru posilnila na 1,7147 dolára, čo je najviac od roku 2008. Menu podporila vysoká hodnota britského indexu PMI, ktorý posilnil na 57,5 bodu. Silné oživenie dáva britskej centrálnej banke priestor na zvýšenie sadzieb.

7. Chrysler poráža predpovede. V júni predaje automobilky na trhu v USA rástli o 9 % na 171 086 vozidiel, čo je o 5 tisíc viac ako odhadovali analytici. Predaje značky Jeep rástli o 28 %. Naopak, v USA sa naďalej nedarí nemeckej automobilke Volkwagen, ktorej predaje v júni medziročne oslabili o 22 %.

8. Priemyselný sentiment v eurozóne sa v júni zhoršil viac než sa očakávalo. Index inštitútu Markit klesol z 52,2 na 51,8 bodu. Pozitívom je, že hodnoty zostávajú nad úrovňou 50 bodov a signalizujú tak pokračujúce oživenie.

9. O viac ako 4 % dnes rastú akcie spoločnosti Netflix. Dôvodom je vylepšené hodnotenie od banky Goldman Sachs (z “neutral” na “buy”), ktorá svoje rozhodnutie zdôvodnila potenciálom pre globálny rast predplatného.

10. Stavebné výdavky v USA v máji rástli tempom 0,1 %, čo je oveľa menej ako ekonómami očakávaný nárast 0,5 %. Dobrou správou ale je, že aprílový údaj bol revidovaný z +0,2 % na +0,8 %.

Komentáre